Лукашенко з Путіним - давні політичні партнери / Фото: REUTERS

Росія готує військовий плацдарм у Білорусі для можливого нападу на Україну.

Про це в коментарі УНІАН повідомив заступник начальника Генштабу Збройних сил України у 2006-2010 роках генерал-лейтенант Ігор Романенко.

За його словами, РФ будь-які навчання, зокрема і заплановані на осінь спільні з Білоруссю «Захід 2021», може використовувати як привід для маскованого переходу до реальних бойових дій проти України.

Відео дня

На думку Романенка, РФ готує територію Білорусі як військовий плацдарм вже протягом тривалого періоду часу, останні 3-5 років там активно проводилися навчання, заводилися війська, зокрема і сили протиповітряної оборони.

Читайте такожБойовики віддають російському бізнесмену "проблемні" підприємства в ОРДЛО«Залишали їх (війська - УНІАН) там. У них є спільний документ, що Білорусь надає їм свою територію для дій збройних сил РФ», - додав генерал.

«Росіяни особливо не питатимуть у білорусів що і як - пройдуть, ба більше, дотиснуть, щоб вони брали участь у цих (бойових - УНІАН) діях за необхідності під приводом нібито боротьби з «терористами» і все, що в цьому випадку робиться. Як ми бачимо з примусовою посадкою літака, тому що в Лукашенка вже почалася агонія диктатора, і в такому стані він здатний на все», - переконаний Романенко.

19 травня головнокомандувач Збройних сил, генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що спільні стратегічні навчання збройних сил Росії і Білорусі «Захід - 2021», які заплановані на вересень цього року, становлять потенційну загрозу для України.

Стягування військ до кордонів з Україною

У березні РФ під виглядом підготовки до навчань стягнула до окупованого Крим і до кордонів України десятки батальйонних тактичних груп, військову техніку, штурмовики Су-25СМЗ, кораблі Каспійської військової флотилії.

22 квітня в окупованому Криму міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що вирішив завершити «раптову перевірку» російських військ у Західному і Південному військових округах РФ біля кордонів України, оскільки «всі поставлені цілі досягнуті».

6 травня президент Володимир Зеленський зазначив, що з десятків тисяч військових, які РФ розмістила на кордонах і тимчасово окупованих територіях України, вона відвела лише 3,5 тис. з окупованого Криму.

13 травня в місії США при ОБСЄ заявили про перекидання Росією важких видів озброєння в окупований Крим. Серед іншого, йшлося про танки, міномети калібру 120 мм, гаубиці калібру 122 мм і бронетехніку.