Росіяни використовують проти України ОТРК "Іскандер" / фото Міноборони РФ

Щоб своєчасно виявляти пуск балістичних ракет, Україні потрібні літаки дальнього радіолокаційного виявлення або постійний відкритий доступ до супутникової системи розвідки.

Таку думку висловив військовий експерт Олег Жданов, відповідаючи на питання, чому 28 липня у Дніпрі не сповістили заздалегідь про атаку РФ ракетами "Іскандер".

"У нас немає власних засобів раннього виявлення пуску балістичних ракет. Тим більше проблема з "Іскандером" полягає в тому, що комплекс на мобільній базі. Пускова може розвернутися у будь-якому місці. У комплексу готовність до пуску дуже мало часу займає. Якщо у них дані для пуску розраховані, то розгортання займає 5-10 хвилин", - заявив він.

Відео дня

За його словами, гарантована дальність ракети "Іскандер" становить 485 кілометрів, і цю відстань вона долає за 4-5 хвилин.

"Щоб своєчасно визначати пуск балістичних ракет і встигати у ці п'ять хвилин хоча б включити сигнал повітряної тривоги, нам потрібні або літаки системи AWAX, або нам потрібен постійний відкритий доступ до супутникової системи розвідки, який нам дають, як я розумію, не безпосередньо", - додав Жданов.

Удар РФ по Дніпру 28 липня - подробиці

Нагадаємо, увечері 28 липня російські війська атакували Дніпро балістичними ракетами "Іскандер-М".

За інформацією президента України Володимира Зеленського, РФ втретє вдарила по будівлі Служби безпеки України, на момент удару вона пустувала.

Крім того, росіяни влучили у житловий комплекс, будинки якого ще не введено в експлуатацію.

Вас також можуть зацікавити новини: