Світу загрожує Третя світова війна / фото ua.depositphotos.com

Світ безумовно перебуває у довоєнній епосі. Презумпція проти застосування сили, яка була основою світового порядку після Другої світової війни, була загублена, вважає військовий аналітик Саймон Діггінс, передає Sky News.

"В останні місяці з'явилося відчуття, що неминучу напруженість в складному світі можна вирішити тільки за допомогою війни. Немає нічого неминучого, але вторгнення в Україну, зокрема, показало, що Росія розглядає війну як інструмент політики, як інструмент зміни світового порядку на свою користь, а не просто як засіб захисту, - зазначив він. - Китай також прагне до возз'єднання з Тайванем, а Іран у своєму регіоні хоче отримати своє "місце під сонцем".

За його словами, ситуація у Східній Європі дуже небезпечна.

Відео дня

"Росія за останній рік подвоїла свої витрати на оборону: тепер вона витрачає 6% свого ВВП, або одну третину всіх державних витрат, на збройні сили. А ми, навпаки, витрачаємо трохи більше 2% свого ВВП або близько 4,5% державних витрат... Росіяни завжди готові адаптуватися, використовують горнило війни для реформування, реструктуризації та переозброєння своїх сил", - додав Діггінс.

За його прогнозом, в Україні буде припинення вогню або "якась непроста тупикова ситуація" - можливо, у цьому році, але майже напевно до наступного року.

"Тоді ми зіткнемося з "новою російською армією", яка буде використовуватися там, де забажає президент Путін, і у нього є довгий список "перебудов", щоб виправити те, що він вважає катастрофою розпаду Радянського Союзу", - констатував аналітик.

Нагадаємо, на думку викладача міжнародних відносин в університеті Сассекса, доктора Девіда Уірінга, в якомусь сенсі зараз ситуація набагато небезпечніша, ніж вона була в 1914 і 1939 роках, тому що всі великі держави мають ядерну зброю.

Вас також можуть зацікавити новини: