ПТРК Корсар / Генеральний штаб ЗСУ

Збройні Сили України мають у своєму арсеналі одразу декілька сучасних високоточних протитанкових засобів. Це відомий американський Javelin, британсько-шведський NLAW, а також дві вітчизняні серійні розробки від КБ "Луч": "Стугна", яка стала "зіркою" відео зі знищенням танків армії РФ, а також "Корсар".

Секрет особливої медійної популярності "Стугни" - вражаюча результативність та виносний пульт керування з монітором на якому добре видно результат пострілу. А ось оператори інших ПТРК зафіксувати свою роботу подібним чином не можуть і у рази рідше фігурують у надихаючих відео.

Попри це, на рахунку вітчизняного ПТРК "Корсар", цілком ймовірно, не менше знищених цілей ніж у "Стугни". Щобільше, за його допомогою українські бійці нищать не тільки бронетехніку ворога, а вже й повітряні цілі.

Зокрема, нещодавно бійці 95-ої окремої десантно-штурмової бригади на Харківщині з ПТРК "Корсар" збили два транспортно-бойових вертольоти Мі-8 РФ. І це стало можливо завдяки доволі високим можливостям цього вітчизняного ПТРК.

Характеристики ПТРК "Корсар"

Загалом "Корсар" розробниками КБ "Луч" замислювався, як легкий та вкрай простий в освоєнні протитанковий засіб, який має "працювати" разом із важчою "Стугною". Якщо весь комплекс "Стугна" разом із пусковою, пультом та ракетою важить близько 100 кг, то "Корсар" - 35 кг.

ПТРК Корсар і Стугна / Генеральний штаб ЗСУ

І це робить його значно мобільнішим на полі бою. Попри такі помірні габарити, дальність пострілу керованою ракетою - 2,5 км, яка аналогічна відомому Javelin.

Ракета "Корсара" РК-3К може пробивати 550 мм броні, ігноруючи при цьому, завдяки тандемній бойовій частині, динамічний захист танка.

ПТРК Корсар-характеристики:

  • Вага пусковий: 20 кг
  • Вага ракети РК-3К: 15,5 кг.
  • Дальність ураження цілей: до 2,5 км
  • Бронепробиття: не менше 550 мм по динамічному захисту

Особливості ПТРК "Корсар"

Принцип наведення у "Корсара" традиційний для КБ "Луч" -  "лазерна стежка", коли лазер "світить" у хвіст ракеті, а не опромінює ціль. Це вимагає від оператора "тримати" перехрестя прицілу до моменту знищення цілі. Водночас політ ракети на максимальну дальність вимагає лише 12 секун, а її відхилення від точки прицілу не перевищує 25 см.

Також в арсеналі високоточних ракет для ПТРК "Корсар" є ракета з осколково-фугасною бойовою частиною РК-3ОФ. Вона призначена для знищення укріплень противника - бо точності цього українського комплекс цілком вистачає для того, щоб ракета влучала прямо в амбразуру ДОТа та вибухала вже всередині.

Ефективність у поєднанні із розміром ракети зацікавила і союзників України. У 2020 році був продемонстрований "брат" "Корсара" - Pirat, створений КБ "Луч" спільно з польськими компаніями на потребу Війська Польського. Він відрізняється зміненою системою наведення, замість "лазерної стежки" використана традиційна для країн-члені НАТО головка самонаведення за відбитим лазерним променем.