Чим західні танки відрізняються від радянських / скріншот

Західні танки, наприклад, Leopard 2, Abrams або Challenger 2, досить далекі від поняття "універсальний солдат" і "штурмова машина". І це досить сильно відрізняє їх від радянських танків, пише Defence Express.

Причина - різне бачення завдань танків у СРСР і в країнах НАТО під час Холодної війни і опрацювання досвіду Другої світової, пишуть аналітики.

"У СРСР лінійка танків послідовно пройшла по вектору з відправною точкою у вигляді Т-34 як масової універсальної машини. Відправною точкою сучасних західних танків можна вважати MBT-70, який був спільним проєктом США і Західної Німеччини 60-х років, відповіддю на Т-64, а також батьком Leopard 2 і Abrams", - йдеться в публікації.

Відео дня

Вказується, то концепцією MBT-70 намічали те, що це має бути не універсальний танк, а мобільний протитанковий засіб.

"А коли німці створювали свою 120-мм гладкоствольну гармату Rh-120 для Leopard 2, яка дуже швидко замінила тимчасову 105-мм гармату на Abrams, то для неї у Rheinmetall узагалі не передбачили осколково-фугасного снаряда. І не тому, що з його розробкою виникли проблеми, а тому, що не завданням цього танка було боротися з цілями, для ураження яких необхідний був би такий снаряд. Тому, на екстрений випадок, боротися з піхотою в укриттях пропонувалося кумулятивним DM12 або його американським варіантом M830 HEAT-MP-T", - пише видання.

Зазначається, що така ситуація зберігалася до 90-х років, доки армія США не почала знімати з озброєння інженерну машину M728 CEV з короткоствольною 165 мм гарматою, яка мала вести вогонь спеціальними HESH-снарядами, що також не є класичними осколково-фугасними:

"Наприкінці 2000-х в арсеналі Abrams та Leopard 2 з'явився DM11 (у США має індекс Mk 324), який уже осколково-фугасний, але дуже складний і з високими характеристиками".

Крім того, нагадується, що в британському Challenger 2 з його специфічним різьбленням 120-мм L30A1 взагалі немає якихось протипіхотних боєприпасів, шрапнельних чи осколково-фугасних, універсальних кумулятивних, лише БОПС, HESH та димовий.

"Саме тому, попри все, західні танки залишаються спеціалізованими протитанковими засобами, які концептуально не розроблялися у ролі штурмових машин у парадигмі масових радянських танків. А наявність у них протипіхотних боєприпасів - наслідок рішення хоча б чимось закрити відсутній у базовій версії функціонал, який не закладався під час розробки", - констатували аналітики.

ЗСУ змушені ризикувати танками Abrams - що повідомлялося

Нагадаємо, як писав Forbes, що брак артилерії змушує українських бійців вести бій на ближній дистанції, а не на дальній, і ризикувати при цьому, зокрема, американськими танками Abrams.

Повідомлялося, що через це ЗСУ втратили кілька західних танків штурмових машин Breacher.

Вас також можуть зацікавити новини: