Окупанти зрівняли Марʼїнку з землею / фото t.me/ermaka2022

Військовий аналітик, полковник запасу ЗСУ Петро Черник пояснив, чому останнім часом російські окупанти окрім Авдіївки, зосередили свої зусилля на місті Мар'їнка Донецької області, яке фактично повністю зруйноване.

В ефірі загальнонаціонального інформаційного телемарафону він зазначив, що у стратегічному сенсі логіка дій російських окупантів цілком зрозуміла - вони вирішили, що треба виходити на адміністративні кордони Донеччини та Луганщини.

"Стратегічної мети ліквідувати українську державність не опанували, тому треба осягати завдання мінімум. До речі, казус беллі, тобто привід до війни (з боку РФ - УНІАН), якраз і був визнання ЛНД та ДНР незалежними республіками, а потім включення їх у склад Російської Федерації. Абсолютно все логічно з їхнього боку. Мар’їнка, Авдіївка, Бахмут - це стратегічні ворота до адміністративних кордонів Донецької і Луганської областей. Цар віддав наказ брати за будь-яку ціну, тому будуть робити усе можливе, щоб це сталося. Чи станеться, покаже час", - акцентував Черник.

Відео дня

Він додав, що для російських загарбників не має значення повністю зруйноване місто Мар'їнка чи ні. "Важливо досягти політичного сенсу цієї війни, саме у цьому розумінні, вийти на адміністративні кордони. А це опорний пункт, який укріплявся більше дев’яти років. Він доволі міцно укріплений з нашого боку. Беруть його, то далі буде відповідно мета виходу вже на згадані кордони областей", - пояснив Черник.

Військовий аналітик нагадав, що країна-агресор включила окуповані українські території Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей "до своєї федерації по конституції". Тому, попри підступність планів російських загарбників, логіка в їхніх діях є.

"Якщо переставляти себе на їхнє місце, то це абсолютно логічне для них завдання. Максимум не реалізований. Україна втрималась. А мінімум вони мусять реалізовувати. За їхньою логікою історичної ретроспективи - досягаємо і заморожуємо, бо саме так вони мислять. Умовно кажучи, припустимо, що вони вийшли на адміністративні кордони всіх чотирьох областей. А потім заявляють на весь світ, що закінчили свою спеціальну операцію. І це українці не хочуть закінчувати війну",- сказав Черник. 

Він додав, що при такому сценарії розвитку подій, нажаль, у світі можуть знайтись політичні сили та лідери держав, навіть на заході, які скажуть "це така політична реальність і треба з цим рахуватись, шукати якусь формулу призупинення війни". "Саме так вони (росіяни - УНІАН) вважають, бо у частині часу в них є нескінченний ресурс, на відміну від нас", - зазначив Черник.

Ситуація на фронті: останні новини

Вчора у Генштабі повідомляли, що за останню добу окупаційні війська чинили тиск на Сили оборони майже на всіх напрямках фронту, але українські захисники продовжують їх стримувати та бити у відповідь.

Британська розвідка вважає, що ці операції РФ проти Мар'їнки є частиною осіннього наступу окупантів з метою розширення контролю над рештою Донецької області.

Довідка. Казус беллі - формальний привід для розв'язування війни однією державою проти іншої. Цей термін з 20-го століття набув особливо широкого використання у міжнародному праві, у зв'язку із необхідністю легітимізації колоніальних та імперіалістичних воєн. На практиці,  держави найчастіше його використовували для приховання справжніх цілей і причин війни.

Вас також можуть зацікавити новини: