Окупанти руйнують Маріуполь

У Маріуполі Донецької області ситуація катастрофічна. Місто практично зруйноване російськими окупантами. 

21:09 Заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар зробив термінове поводження з "Азовсталі".

Відео дня

20:29 Тільки за останній місяць окупанти скинули 714 тонн авіабомб у тротиловому еквіваленті на "Азовсталь". Без урахування Градів, Смерчів, Точка У, снарядів артилерії та ракет з човнів. Це найбільший геноцид у Європі з часів Другої світової війни.

19:23 Associated Press оприлюднило кадри Міноборони Росії про те, як із "Азовсталі" виходять українські захисники. У Росії повідомили, що з 16 травня з заводу вийшли 1730 українських військових, 80 — поранених.

19:08 Маріуполь, три роки тому. День вишиванки у мирному українському місті. Фото: Маріупольська міськрада.

Війна в Україні: яка ситуація у Маріуполі сьогодні, 19 травня

18:01 На підтримку маріупольців! Відкрито Благодійний фонд Маріуполя Кожен може підтримати маріупольських переселенців з різних куточків України чи світу. Зробити це легко через сайт MHelp

Війна в Україні: яка ситуація у Маріуполі сьогодні, 19 травня

17:15 Оперативна ситуація від ОК "Південь"

16:54 Дивіться, яка красуня. Це єнот Марія. Хазяйка Олена назвала тварину на честь Маріуполя, міста Марії. Про це жінка повідомила у Facebook. Вона разом із сім'єю побачила єнота у російських військових, коли поверталися з "фільтрації". Виявилося, що у маріупольському зоопарку мати Марії загинула. А окупанти більше не могли її тримати у себе. Тому тварину віддали сім'ї Олени. Нині родина Олени разом із єнотом перебуває у безпеці за кордоном.

Війна в Україні: яка ситуація у Маріуполі сьогодні, 19 травня

16:30 Маріуполь - місто, де намагалися знищити душу українського Донбасу, але загартували нищівну лють, яка знищить ворога.

16:10 Окупанти "відкрили" дитячий садок у Маріуполі – другий поверх майже знищений, води та світла немає, їжа готується на вогні на вулиці, - Андрющенко. Батьків змушують розбирати завали та дали вказівку "знайти" будматеріали та забезпечити ремонт самотужки.

Війна в Україні: яка ситуація у Маріуполі сьогодні, 19 травня

15:53 Американський Інститут вивчення війни (ISW) повідомляє, що рашисти не припиняють атакувати інфраструктуру "Азовсталі". Армія РФ "продовжує завдавати повітряних та артилерійських ударів" по меткомбінату, зазначають експерти. "Це вказує на те, що залишки української оборони все ще перебувають на заводі, незважаючи на евакуацію протягом останніх кількох днів", - пишуть в ISW

15:45 Орки не припиняють атакувати інфраструктуру Азовсталі, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW). Армія РФ "продовжує завдавати повітряних та артилерійських ударів" по меткомбінату, зазначають експерти. "Це вказує на те, що залишки української оборони все ще перебувають на заводі, незважаючи на евакуацію протягом останніх кількох днів", - пишуть в ISW.

Війна в Україні: яка ситуація у Маріуполі сьогодні, 19 травня

15:30 Вдова вбитого російським окупантом українця не проти його обміну на захисників Маріуполя. У Києві триває суд над російським окупантом Вадимом Шишімаріним, який зізнався у вбивстві мирного жителя. Сьогодні там виступила вдова вбитого чоловіка, яка розповіла, коли було вбито її чоловіка. Вдова зазначила, що вимагає, щоб окупанта засудили до довічного позбавлення волі, проте вона буде не проти, якщо Шишімаріна обміняють на захисників із "Азовсталі". "Але якщо його поміняють, зокрема, на наших маріупольських захисників, хлопців, я не буду проти, я буду за", - сказала під час судового засідання жінка. Раніше окупант Шишімарін зізнався у вбивстві. Йому загрожує довічне ув'язнення.

Війна в Україні: яка ситуація у Маріуполі сьогодні, 19 травня

15:02 У Маріуполі з території зруйнованого Драмтеатру окупанти вже другий день вантажівками вивозять тіла загиблих. "Окупанти продовжують розбір завалів Драматичного театру. Наші джерела повідомляють, що вчора і сьогодні тіла загиблих вивозили кілька разів вантажівками у бік Старого Криму", - повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Він зазначає, що рашисти охороняють територію розчищення охороняють і не дають доступу місцевим, продовжуючи таким чином операцію з приховування наслідків військових злочинів триває.

Війна в Україні: яка ситуація у Маріуполі сьогодні, 19 травня

13:50 Окупанти продовжують розбори завалів Драматичного театру. Наші джерела повідомляють, що вчора та сьогодні тіла загиблих вивозили декілька разів вантажівками в бік Старого Криму. Територію розчистки охороняють і не дають доступу місцевим. Операція з приховування наслідків військових злочинів триває.

13:29 В приміщенні дитячого садочку №104 по вул. Зелинського окупанти "відкрили" дитячий центр. Для розуміння - другий поверх майже зруйнований, води та світла немає. Задля відкриття центру батьків дітей змусили розбирати завали, а зараз надали вказівку "шукати" будівельні матеріали та забезпечити ремонт власними силами. Вода привозна, електрики немає. Харчування готується на вогнищі на вулиці.

12:56 Названо роль Червоного хреста в операції з порятунку захисників Маріуполя.

12:33 Воєнний стан хочуть ввести на 3 місяці через контрнаступ української армії, - сказав представник президента України у Конституційному суді Федір Вениславський

11:11  Зеленський привітав українців із Днем вишиванки!

10:26 Колись сучасне, розвинене майже півмільйонне місто перетворюється на руїни. Тисячі колись щасливих людей втрачають удома, рідних та спокій. Тепер місто Марії – це одна з найтрагічніших сторінок цієї війни.

10:23 Інформаційна провокація росії. Росія не відмовляється від свого плану підготовки інформаційної операції щодо причин руйнування Маріуполя. Поки триває "лагідний примус" щодо отримання письмових "свідчень" про руйнування міста українською армією, продовжується атака через "міжнародних журналістів". 

09:10 Зведення про втрати окупантів на 19 травня.

Війна в Україні: яка ситуація у Маріуполі сьогодні, 19 травня

00:49 У МЗС звернулися з попередженням до ЗМІ і нагадали, що в'їзд на окуповані території з РФ є незаконним.

За даними української розвідки, департамент інформації та масових комунікацій Міністерства оборони країни-окупанта терміново готує так званий прес-тур для іноземних журналістів на тимчасово окуповані території України.

"З 18 по 21 травня окупанти планують показати представникам ЗМІ зруйновані райони Маріуполя. Щоб звинуватити Україну в руйнуванні міста і масових вбивствах мирних жителів, російські пропагандисти вже завезли в Маріуполь уламки українських боєприпасів, зібраних з усіх окупованих районів Донецької області, і готують завезених з Донецька і Горлівки "місцевих очевидців", які розкажуть журналістам про "злочини" захисників Маріуполя. Так званий "прес-тур" також передбачає виїзд групи з Ростова-на-Дону і відвідування журналістами Херсона, Нової Каховки, Скадовська, Армянська і Донецька, де запланована зустріч з кремлівською маріонеткою Денисом Пушиліним", - розповіли в розвідці.

00:19 Зеленський звернувся до жителів усіх окупованих міст і громад:

"Херсон, Мелітополь, Бердянськ, Енергодар, Маріуполь і всі-всі наші міста і громади, які знаходяться під окупацією – під тимчасовою окупацією – повинні знати, що Україна повернеться", - підкреслив президент.

УНІАН в режимі онлайн розповідає, що відбувається в Маріуполі в четвер, 19 травня.

Вас також можуть зацікавити новини: