Члени Ради Безпеки ООН визнають дії Росії такими, що спрямовані проти української ідентичності / фото mkip.gov.ua

15 липня відбулося засідання Ради Безпеки ООН за Арріа-формулою на тему: "Знищення культурної спадщини як наслідок російської агресії проти України". На засіданні були присутні як постійні представники країн в ООН, так і представники ЮНЕСКО та Міжнародної ради пам‘яток та видатних місць, які нещодавно відвідали Україну.

"Станом на сьогодні росіяни здійснили 423 злочини проти нашої культурної спадщини. Вони цілять в нашу спадщину навмисно. Кожен спікер висловив своє бачення війни в Україні - і воно єдине - Росія намагається знищити нашу ідентичність. Всі учасники (окрім РФ, звичайно) засудили агресію Росії проти України, яка знищує культурну спадщину, нашу мову, літературу, розкрадає наші музеї. Це спроба стерти з лиця землі все українське. Але весь світ це розуміє, і Росії це не вдасться. Міжнародні організації повинні посилити тиск на Росію, щоб припинити цей тероризм проти української нації. Тільки разом ми зможемо зупинити агресора", - зазначив Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України.

Зустріч була ініційована Албанією та Польщею у співпраці з Україною. Вона спільно спонсорується членами Ради – Ірландією та Великобританією, а також кількома країнами, які не є членами Ради.

Відео дня

Катерина Чуєва, заступниця міністра культури та інформаційної політики України, звернулася до міжнародної спільноти з промовою, зазначивши: "Росіяни цілеспрямовано знищують об’єкти культурної спадщини обстрілами по всій Україні – від Луганської області до Львівщини.  Культурна спадщина всієї країни, як матеріальна, так і нематеріальна, зараз знаходиться під ударом і має бути захищена для всього людства".

Вона наголосила, що Міністерство культури та інформаційної політики постійно фіксує епізоди пошкоджень та руйнувань об’єктів культурної спадщини й закладів культури. Серед них: 128 об'єктів нерухомої культурної спадщини, які мають офіційний статус пам'яток; 147 культових споруд (50 з них перебувають на обліку як пам’ятки історії, архітектури та містобудування або цінні історичні споруди); 136 належать до християнських громад (125 – православні, 10 – протестанти, 2 – католики), 4 до ісламського, 6 єврейським громадам. 46 меморіальних пам’ятників на честь історичних осіб та подій ХІХ – початку ХХІ ст., 33 музеї та заповідники, 59 культурних центрів, театрів і кінотеатрів, 40 бібліотек.

Всі ці пошкодження та руйнування, що є результатом ракетних ударів, бомбардувань та артилерійських обстрілів, наразі зафіксовано у 15 регіонах України. Географічно це охоплює майже всю територію країни від Луганської та Донецької областей на сході України до Львівської області біля кордону з Польщею на заході.

Зустріч дала можливість державам-членам засідання почути безпосередньо розповіді про масштаби шкоди, завданої культурним цінностям в Україні, зокрема музею Григорія Сковороди в Харківській області та краєзнавчому музею в Іванкові на Київщині.

Учасники засідання також торкнулися й інших питань, пов’язаних з війною в Україні. Серед них: занепокоєння щодо посилення ракетних атак по всій країні. У концептуальній записці, підготовленій співорганізаторами засідання, стверджується, що знищення культурної спадщини в Україні "стало невід’ємним елементом війни Росії". 

В результаті міжнародні колеги засудили російську агресію та визнали дії Росії спрямованими проти української ідентичності та наголосили на необхідності посилення спільних зусиль щодо захисту культурної спадщини України від російської агресії. 

Вас також можуть зацікавити новини: