Російські окупанти постійно вишукують місця розташування українських військових / скріншот

Військовий експерт Олександр Мусієнко проаналізував обставини трагедії, яка сталась внаслідок удару російської ракети "Іскандер-М" по місцю нагородження особового складу 128-ї окремої гірничо-штурмової бригади ЗСУ.

В ефірі телемарафону він зазначив, що всі обставини, які призвели до трагічної загибелі військовослужбовців внаслідок удару ворожої ракети, будуть з’ясовані Міністерством оборони після проведення розслідування. Але, враховуючи використання росіянами для удару ракети "Іскандер-М", не обійшлося без місцевого коригувальника.

Не можна вважати єдиною причиною трагедії наслідування "виключно радянській традиції" шикування особового складу для нагородження.

Відео дня

"Це радянська традиція, але вона притаманна і іншим арміям НАТО. Особливо, коли йде нагородження когось із бійців. Це завжди відбувається коли є стрій, коли виходять, коли бачать кого нагороджують. Це робиться спеціально, коли вітає весь стрій військових, які разом виконують ці завдання. І бачать, що президент або головнокомандувач, чи міністр оборони вшанував нагородою, щоб зробити це більш урочистіше. Де це робити, в який момент, вирішується кожного разу індивідуально. Чи робити десь у сховищі, там де це дозволяють умови, або на відкритій ділянці, в який час доби - це визначає командування на місці. Тому, не можна сказати, що виключно причина - шикування", - акцентував Мусієнко.

Військовий експерт звернув увагу, що росіяни при застосуванні "Іскандерів" у більшості випадків використовують наводчиків вогню.

"Я все ж таки думаю, що як було із Грозою на Харківщині, як в інших випадках, коли є застосування ракетою "Іскандер", не обійшлося без наводчиків, так званих. Напревеликий жаль, я не виключаю, що вони можуть бути серед місцевих або серед тих, хто це бачив. Як правило, 80% всіх застосувань "Іскандерів" по території України, незалежно де, відбуваються з корегувальниками, які підтверджують чи не підтверджують",- зазначив Мусієнко.

Ракету типу "Іскандер-М" російські окупанти використовують в особливих випадках, коли переконані, що удар точно призведе до влучання з великою кількістю жертв.

"Справа у тому, що це дорога ракета, яку ворог застосовує, як правило, коли йому точно відомо що там буде скупчення людей. Що там хтось є і тому потрібно її застосувати. Ви бачите, що випадки, у порівнянні із застосуванням інших типів ракет, вони не настільки часті. Ось для цього ворогу потрібно корегування. Хто це робить? Ті, хто щось бачить, хто передає інформацію. Служба безпеки знайшла підозрюваних у Грозі, які в цьому винні. Так само, я думаю, і тут не обійшлось без корегувальника", - пояснив Мусієнко.

На думку військового експерта, російський безпілотник, який кружляв над місцем трагедії, виконував функцію не розвідки, а фіксації.

"Щоб потім в пропагандистських цілях це використати і продемонструвати. Звичайно, поширити, що росіяни і зробили через різні соціальні мережі. Те що був безпілотник, це можливо через те, що десь не працювали РЕБи, не приглушували сигнал. Але, не треба виключати, що в цей час могли на певних ділянках працювати і наші безпілотники. Відповідно, ці РЕБи не працювали, тому що не могли б працювати наші БПЛА. Це райони наближені до бойових дій і там часто відбуваються польоти. І, нажаль, сталася ця трагедія",- сказав Мусієнко. 

Російські окупанти постійно вишукують місця розташування українських військових не тільки на лінії фронту, але і у тилу. Тому, щоб убезпечити життя військовослужбовців під час навчання резервів, Україна потрібує допомоги міжнародних партнерів.

"Наприклад, згадайте, в нас були удари по Львівщині, по об’єктам, які можуть використовуватися військовими, на щастя там не було загиблих і поранених. Але, росіяни постійно вишукують об’єкти і ведуть розвідку. По-перше, в місцях постійної дислокації і по-друге, де можуть бути такі місця. Тому генерал Залужний у своїй статті писав про те, що нам потрібна допомога заходу для навчань резервів. Ніхто не хоче ставити під ризик життя наших бійців",- резюмував військовий експерт.

Трагедія з 128-ю окремою гірсько-штурмовою бригадою

3-го листопада біля села Зарічне Запорізької області сталась трагедія, російські окупанти вдарили ракетою "Іскандер-М" по особовому складу 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ, в той час коли бійці зібралися на нагородження. Повідомлялось, що внаслідок ворожої атаки є загиблі та поранені.

Міністр оборони України Рустем Умеров запевнив, що всі обставини трагічної загибелі військових 128-ї бригади на Запоріжжі від цинічного ворожого ракетного удару, будуть з’ясовані, а винні покарані. Він доручив провести повну перевірку за фактом цієї трагедії  та пообіцяв  рідним та близьким загиблих воїнів "надати чесні відповіді".

Російські загарбники оприлюднили відео цинічного ракетного удару "Іскандером" по місцю нагородження українських воїнів 128-ї гірничо-штурмової бригади Закарпатської області. На кадрах ролику, який розповсюджувався у рашистських пабліках видно, що локацію фіксував безпілотник.

Вас також можуть зацікавити новини: