В Одесі ракета влучила прямо посеред вулиці /  фото УНІАН

Вночі російські окупанти завдали комбінованого удару по півдню України різними типами ракет та ударними дронами. Сили оборони півдня розповіли про подробиці атаки.

"По Одесі ворог вдарив імовірно "Оніксом" і "Іскандером-М". Влучено у середмістя та по законсервованій промисловій будівлі, відповідно. Вибуховою хвилею понівечено  кілька багатоповерхових житлових будинків, музей в історичній частині міста, що віднесена до спадщини ЮНЕСКО", - йдеться у повідомленні.

Крім того, окупанти спрямували дрони по припортовій інфраструктурі Одеси. 15 безпілотників знищено силами протиповітряної оборони, однак влучанням пошкоджено складські приміщення, розвантажувальну спецтехніку, автівки із збіжжям

Зазначається, що пожежу оперативно ліквідовано. 5 місцевих мешканців звернулися по медичну допомогу із різними травмами. Їх ушпиталено.

Крім того, вночі ворог також спрямував протирадіолокаційну ракету Х-31П по Херсону, пошкоджено 5-поверховий житловий будинок. Інформації про постраждалих немає.

Також окупанти випустили по Миколаївщині ракету Х-59, але її знищено силами протиповітряної оборони.

Оновлено 18:30. Начальник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер в ефірі телемарафону уточнив деталі про руйнування.

"Одна з ракет пошкодила близько 22 будинків за рахунок осколочного розльоту. У нас був "прильот" був біля музею (Одеського національного художнього музею-УНІАН), сьогодні кадри його пошкоджень вже облетіли не тільки Україну, але й весь світ. Сьогодні цьому музею виповнилось 124 роки. Не знаю чи це так вийшло, чи навмисно так було зроблено (росіянами - УНІАН), щоб цей музей пошкодити. Частина наших цінностей, які там знаходились перебувають в укритті, у безпечному місці. Та частина, що залишилась, зараз пошкоджена", - акцентував Кіпер.

В місті було розгорнуто два пункти для надання негайної допомоги людям, туди за допомогою звернулося 8 людей. Наразі тільки один з потерпілих  все ще залишається в лікарні. 

За його словами, відповідні комунальні служби працюють, щоб забезпечити поновлення води в тому районі, де стався ворожий приліт. "Найближчим часом вода в тому районі з’явиться", - запевнив Кіпер.

Також начальник Одеської ОВА розповів, що "був "приліт" у припортову інфраструктуру".

"Це системно відбувається після 17 липня, коли "Зернова угода" перестала діяти. І сьогоднішня ніч не була виключенням. Ми намагаємося зробити все, щоб портова інфраструктура і "Зерновий коридор" працювали. І комусь це дуже не подобається... Але всі знають, український народ він сильний і нас нічим не залякати. Тому і сьогодні працюємо, і далі будемо це робити", - підкреслив Кіпер.

Оновлено 9.10. Як згодом уточнив начальник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер, внаслідок нічної російської атаки по Одесі 8 місцевих жителів отримали поранення.

"Троє з незначними пораненнями отримали необхідну допомогу на місці, п’ятьох ушпиталено. Постраждалі у лікарні отримують всю необхідну допомогу, їх стан стабільний", - повідомив посадовець. Він додав, що у людей осколкові поранення.

За даними Національної поліції України, ворог вдарив по Одесі близько 21.00. Внаслідок атаки пошкоджено 20 багатоквартирних будинків, художній музей, понад два десятки автомобілів, інфраструктура. Рятувальники ДСНС встановили пункт обігріву та впродовж ночі надавали жителям психологічну допомогу. 

Також після обстрілу виникли пожежі у двох будівлях, а в селі Усатове пошкоджено приватний будинок. 

"Ввечері російські військові вдарили по Херсону. Пошкоджено 4 багатоповерхові будинки, в одному з них зруйновано перекриття у квартирі. На щастя, минулося без постраждалих. Близько 3 ночі ворог знову обстріляв місто. Пошкоджено два приватні будинки", - йдеться у повідомленні.

Окрім цього, вночі окупанти завдали 12 авіаударів по селу Кринки та місту Берислав. Усього за минулу добу ворог випустив по населених пунктах Херсонщини 87 авіабомб - найбільшу кількість за весь час.

Оновлено 14.15. На нових фото та відео з місця прильоту російської ракети в Одесі видно, що глибока вирва від удару розташована прямо посеред дороги. У будинках поблизу повилітали шибки у вікнах, у деяких місцях разом із рамами.

Нічна атака окупантів - що відомо

Ввечері 5 листопада на півдні було оголошено повітряну тривогу. У Силах оборони півдня України повідомили про активність ворожої тактичної авіації та попередили про ракетну небезпеку. Незабаром жителі різних районів Одеси почули гучні вибухи.

Згодом влада міста повідомила про п'ятьох постраждалих, а також про влучання у будівлю художнього музею.

Вас також можуть зацікавити новини: