Окупанти фактично зруйнували місто / фото Азов

Маріуполь із самого початку повномасштабного російського вторгнення зазнає безперервних атак РФ. За добу на місто окупанти скидають десятки бомб.

УНІАН пропонує дізнатися останні новини Маріуполя в суботу, 30 квітня 2022:

21:46 ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ! Даний 1996 р.н. боєць полку Азов, який був жорстоко вбитий у полоні окупантами. Родом із Донецька, але втративши свій будинок, він переїхав до Маріуполя, де вступив у полк Азов, щоб захищати свою Батьківщину. Дано неодноразовий чемпіон світу та України з кіокушинкан карате. Хлопець був справжнім патріотом та віддав своє життя за Україну! Слава герою! Співчуття всім рідним.

Відео дня
Що зараз відбувається у Маріуполі: головні новини за 30 квітня

20:37 Звернення від заступника командира полку "Азов" капітана Святослава Паламара, Калини, з приводу перебігу евакуації цивільних та поранених з заводу "Азовсталь"

20:17 У Хмельницьку з'явилася вулиця Героїв Маріуполя. Перейменували вулицю Гагаріна на честь героїчного Маріуполя. Про це повідомив Хмельницький міський голова Олександр Симчишин. "Від сьогодні Хмельницька міська рада працює на вулиці Героїв Маріуполя", – поділився він на своїй сторінці у фейсбуці. Дякуємо усім містам України та Європи за підтримку міста та його Героїв, які продовжують в неймовірно складних умовах чинити опір та завдавати втрати рашистам. Сподіваємося, що після повернення міста ми також усі об'єднаємося та відбудуємо наш Маріуполь.

Що зараз відбувається у Маріуполі: головні новини за 30 квітня

19:25 До Маріуполя прибули представники ООН, попереду переговори з евакуації людей з "Азовсталі".

17:50 Росія в Маріуполі залишить мінімальну кількість військ для блокування українських позицій в "Азовсталі", – Інститут вивчення війни. У доповіді інституту йдеться, що на такий захід керівництво Росії йде через плани розгорнути максимально можливу бойову міць для наступу в інших напрямках. Раніше повідомлялося, що значну частину російських сил з 20 квітня було відправлено з-під Маріуполя у бік Запорізької області.

Що зараз відбувається у Маріуполі: головні новини за 30 квітня

16:58 З‘явилася надія на евакуацію маріупольців на підконтрольну Україні територію. Сьогодні. Від Порт-Сіті. Чекаємо на підтвердження. Віримо Слідкуйте за новинами.

16:42 У центрі Маріуполя російські військові обладнали блокпост. ⚡Перевіряють усіх. Тут проводиться контроль над роботами з розчищення міста цивільними. Місцеві жителі повідомляють про те, що до будинків маріупольців, яким вдалося виїхати з міста, заселяють невідомі люди. "Гетто 21 століття", - підписав фото радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Що зараз відбувається у Маріуполі: головні новини за 30 квітня

15:54 Папа Римський тричі з початку війни просив відкрити гуманітарні коридори в Маріуполі. Усі три рази Путін йому відмовив. Як пишуть італійські ЗМІ, Папа хотів послати туди свого довіреного кардинала та вивезти цивільних із "Азовсталі" на кораблі під прапором Ватикану. Тепер у Ватикані песимістично ставляться до подальших спроб організувати евакуацію людей із Азовсталі.

Що зараз відбувається у Маріуполі: головні новини за 30 квітня

15:39 Вийшов документальний фільм про Маріуполь під час блокади. Головний оператор Маріупольського телебачення Олександр Ратушний зняв документальний фільм "MARIUPOL 2022". Він під час блокади міста, разом із сім'єю, жив у сховищі Морського ліцею. Там і зняв фільм про людей, які там переховувалися. Наразі їх доля невідома. Сподіваємося, що вони живі та перебувають у безпеці.

Що зараз відбувається у Маріуполі: головні новини за 30 квітня

15:08 Це відеозвернення жестовою мовою записало подружжя з Маріуполя. Вони звертаються до своїх дітей та онуків. Уляна – їхня донька, як володіє жестоою мовою, перекладає текст звернення. Пара досі лишається в Маріуполі. Їхня квартира згоріла і вони змушені жити в підвалі. Хочуть виїхати в Запоріжжя, але не знають як це зробити – вони нічого не чують і тому повністю відрізані від інформації.

13:33 Телефон, викрадений в однієї з мешканок Маріуполя, "знайшовся" у Чечні. Гордий воїн із легендарного "тік-току" легіону Кадирова привіз вкрадений телефон до Грозного, де подарував його своїй дочці. Та записала відео, де подякувала його власниці за "подарунок".

13:04 У центрі міста на проспекті Миру встановлено блокпост окупантів. За допомогою нього проводяться фільтраційні заходи, а також здійснюється контроль за збиранням завалів.

Що зараз відбувається у Маріуполі: головні новини за 30 квітня

12:34 Путін тричі відмовив Папі Римському Франциску в організації гуманітарних коридорів з Маріуполя. Обговорювали навіть ідею евакуації людей на кораблі з прапором Ватикану. Переговори проходили шляхом прямих повідомлень до Москви дипломатичними каналами, а також використовуючи православний Патріархат.

Що зараз відбувається у Маріуполі: головні новини за 30 квітня

12:14 У зв'язку з катастрофічною нестачею хоча б мінімально кваліфікованих кадрів в комунальній сфері, окупанти посилили "пошук" силами фсб та мгб комунальників та працівників бюджетної сфери в Мангушському та Нікольському районах, особливо на узбережжі. В разі відмови працювати забирають примусово до Маріуполя та через застосування фізичного впливу примушують до співпраці. Відомі факти примусу рятівників, пожежників та комунальних підприємств. Варто пам’ятати, що робота на окупантів в гуманітарних сферах не є по суті колаборацією. Не ризикуйте. Передавайте близькім не ризикувати. Найголовніше - збереження життя маріупольців. А хто дійсно увійшов у колаборацію - фіксуємо. Відплата буде, але лише справжнім колаборантам. Всі інші мають зберегти життя та здоров'я до евакуації або нашого повернення.

11:49 РФ відкидає пропозиції щодо порятунку людей у ​​Маріуполі, хоче знищити місто та "Азов" - про це заявив радник Глави Офісу Президента Михайло Подоляк.

11:29 У будинки маріупольців заселяють невідомих людей. Про це повідомила мешканка маріупольського селища Старий Крим. У будинки власників, які виїхали з окупованої території, заселяють невідомих. Такий дозвіл видає так звана селищна рада, яка працює під прапором так званої днр.

10:38 Маріуполь. Так сьогодні виглядає "Азовсталь". Понад 1000 цивільних та 600 поранених у військовому шпиталі очікують на порятунок.

10:00 У Генштабі ЗСУ доповіли про загальні бойові втрати росіян з 24 лютого по 30 квітня:

Що зараз відбувається у Маріуполі: головні новини за 30 квітня

07:11 Кількість поранених на "Азовсталі" перевищує 600 людей, повідомив мер Маріуполя Вадим Бойченко. Також мер повідомив, що на "Азовсталі" перебувають сотні цивільних. Вони змушені були ховатися в бомбосховищах і чекають на евакуацію.

06:33 Омбудсмен Людмила Денисова повідомила, що російські окупанти в Маріуполі через шахрайські фінансові операції забирають у людей гроші та виманюють персональні дані. За її словами, у місті відкрилися т. зв. "банкомати", що працюють під контролем російських терористів. Там маріупольці можуть обміняти безготівкові гроші на готівку у шахраїв за курсом, що становить 2 до 1.

00:00 Окупанти цинічніші за нацистів - перетворили Маріуполь на російський концтабір серед руїн, заявив президент України Володимир Зеленський. "І порядки окупантів у тій частині Маріуполя, яку вони, на жаль, поки що контролюють, трохи відрізняються від того, що робили нацисти на захопленій території сходу Європи", - сказав президент.

Нагадаємо, ситуація в Маріуполі катастрофічна. Місцева влада каже про мінімум 22 тисячі вбитих окупантами мешканців. Ці дані приблизні, підрахувати кількість жертв наразі неможливо. До того ж, РФ привезла до Маріуполя мобільні крематорії, щоб замітати сліди злочинів, спалюючи тіла вбитих мирних жителів.

Вас також можуть зацікавити новини: