Обгрунтовану відповідь, якими ракетами обстріляно столицю України, може дати тільки експертиза / фото КМВА

Сьогодні по Києву Росія могла вдарити ракетою виробництва Північної Кореї КN-23, яка є аналогом "Іскандера". Про це військовий експерт, полковник Збройних сил України Петро Черник повідомив в ефірі телемарафону.

За його словами, обгрунтовану відповідь, якими ракетами обстріляно столицю України, може дати тільки експертиза. Він зазначив, що теоретично можливо, що це могла бути ракета П-800 "Онікс", котра може завдавати удару на відстань до 800 км. При цьому аналітик нагадав, що і раніше такі ракети ворог випускав по Україні. Експерт зазначає, що таких ракет в Росії не багато.

"Правда, є нюанс – там швидкість 2700- 3200 км на годину. Але, враховуючи, наскільки швидко ці дві ракети прийшли, то мало ймовірно, що це "Онікс", - сказав Черник. 

Відео дня

При цьому наголосив, що це ракета морського базування, яка була розроблена для заміни ракет П-700 "Граніт" і вони були на важких крейсерах типу "Петро Великий", а також на підводних човнах класу "Ясень" і на найновішому їхньому фрегаті "Адмірал Головко".

"Ми ж розуміємо, що в акваторії Чорного моря такої зброї немає і бути не може. Перелетіти континент також не можливо", - наголосив експерт.

Він зазначив, що за його версією, це ракета, яку Росії надала Північна Корея КN-23, яка є аналогом "Іскандера", задекларована дальність якої до 900 км, а швидкість в межах 9000 км на годину.

"От, наймовірніше, що це ця ракета. А якщо підтвердиться, що "Онікс", то висновок тільки один, що росіяни змогли цю ракету морського базування інтегрувати в автомобільне шассі. Бо інших пояснень я знайти не можу", - підкреслив Черник.

Відповідаючи на запитання, що багатьох людей налякав навіть не звук ракети, а те, що вона пролітала дуже низько, експерт зазначив, що тут могли спрацювати емоції. За його словами, останнім часом балістика Росією особливо вдень не застосовувалася, тому це інше сприйняття, ніж в нічний час, коли більшість людей сплять.

Удар по Києву 25 березня

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 25 березня, у Києві, пролунали вибухи.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що російські терористи завдали удару по столиці балістичними ракетами, є пошкодження у будинках у звичайній міській забудові. Він наголосив, що Україні потрібно більше засобів протиповітряної оборони.

У Київській міській військовій адміністрації підтвердили, що у Печерському районі, попередньо, пошкоджено багатоповерхову нежитлову будівлю. У Міністерстві культури та інформаційної політики України заявили, що ворожа ракета зруйнувала частину будівлі Академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука.

За даними Кличка, внаслідок атаки немає влучань в багатоповерхові житлові будинки. Жертв наразі також немає. Відомо про сімох постраждалих, двоє з яких - в лікарні.

Командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук заявив, що російські окупанти завдали удару по Києву двома балістичними ракетами з тимчасово окупованого Криму. Їх знищили українські захисники.

Вас також можуть зацікавити новини: