РФ утримує полонених українських вояків у колоніях загального режиму / фото УНІАН, Арсен Петров

У порушення Женевської конвенції 1949 року, країна-окупант утримує полонених українських вояків у колоніях загального режиму, не здійснивши перепрофілювання в'язниць у табори для військовополонених.

Про це заявила уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

За її даними, військовополонені Збройних Сил України перебувають у колоніях загального режиму у Ростовській області. Для цього окупанти розселили одразу дві пенітенціарні установи на півдні Росії: колонію загального режиму № 1 у місті Звєрєво, а також № 12 у Каменську-Шахтинському поблизу російсько-українського кордону.

Відео дня

"Півтора місяця тому звідти виселили утримуваних осіб до колонії № 10 Ростова-на-Дону, де ув'язнені тепер сплять у три зміни. А установи в Каменську-Шахтинському та Звєрєвому тепер наповнюються захопленими у полон українськими солдатами. Їх охороняють співробітники Федеральної служби виконання покарань РФ та ув'язнені, яких залишили на підсобних роботах", - зазначила Денісова.

Як наголосила омбудсмен, правила поводження із полоненими регламентуються відповідною Конвенцією та додатковими протоколами до неї, прийнятими в 1977 і 2005 році. РФ у 2019 році денонсувала Протоколи 1 і 2 до цієї конвенції. Попри це країна-окупант зобов’язана виконувати принципи, викладені в тексті Конвенції про поводження із військовополоненими, станом на 1949 рік.

Згідно з Конвенцією, військовополонені, що були захоплені у зоні бойових дій, повинні у короткий строк бути евакуйовані у табори. Вони мають бути розташовані на достатній відстані від небезпечної зони. Умови перебування в цих таборах повинні бути не менш сприятливими, ніж умови, якими користуються війська, що утримують їх у полоні, розташовані в цій самій місцевості.

Денісова звертається до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в України з вимогою врахувати ці факти порушення Росією прав громадян України.

Вас також можуть зацікавити новини: