Диктатор навряд чи піде на такий крок / фото REUTERS

Американський адмірал Джеймс Ставрідіс розповів, чи зважиться президент РФ Путін почати ядерну війну. Він вважає, що диктатор навряд чи піде на такий крок. Однак Путін може застосувати проти України хімічну зброю.

Про це Ставрідіс написав у своїй колонці для видання Bloomberg.

На думку Ставрідіса, шанси того, що кривавий диктатор все-таки піде на такий крок, дуже малі. Однак Путін все одно продовжує лякати захід і регулярно натякає на те, що він може почати ядерну війну.

Відео дня

США, як і РФ, стверджує адмірал, однаково добре забезпечені ядерною зброєю. Крім цього, ядерний потенціал є, звичайно ж, у НАТО.

"Іншими словами, по обидві сторони українського конфлікту є багато ядерної зброї. Але є три важливі фактори, які утримують Путіна від використання своєї зброї як у стратегічному, так і в тактичному плані", - зазначив адмірал.

По-перше, Путін розуміє, що будь-яке застосування ядерної зброї матиме величезні негативні наслідки в усьому світі. Він прекрасно усвідомлює, що з економічної та дипломатичної точки зору він повинен зберегти відносини з Китаєм. Це важливо для РФ, щоб продавати нафту і газ. Також Путін хоче продавати свої товари багатьом іншим країнам.

"Використання ядерної зброї позбавило б диктатора підтримки з боку багатьох країн, які намагаються дотримуватися вузького курсу між підтримуваними Заходом українцями і Росією", - додав Ставрідіс.

По-друге, від використання ядерної зброї Путіна стримує те, що він прекрасно розуміє: таке рішення може занадто дорого для нього коштувати. 

"Путін знає, що як тільки поріг буде перейдено навіть тактичною зброєю, Західні ядерні держави прийдуть в стан підвищеної готовності, і ймовірність прорахунку, що веде до великого стратегічного обміну, зростає. Путін любить своє життя і любить свою країну - він не був би в захваті від того, щоб ризикувати всім, навіть заради призу України", - зазначив адмірал.

І третім фактором є те, що сам Путін не хоче йти на ядерну війну. Він сам розуміє, що ризики тактичного удару переважує вигоди. Якби диктатор хотів би, він би вдарив по Києву, Львову та Одесі вже давно. 

"Зрештою, більш імовірно, що якщо Путін хоче зробити щось, що дійсно вселить жах в серця українців, він вибере хімічну зброю, можливо, направивши його на одну з цих трьох міських цілей. Він продемонстрував у Сирії байдужість до застосування хімічної зброї своїм союзником, президентом Башаром Асадом", - заявив адмірал.

Крім цього, додав Ставрідіс, Путіну буде простіше брехати про свою "непричетність" до використання хімзброї, ніж якби йому довелося виправдовуватися після ядерного удару. 

"Занепокоєння з приводу того, що Путін застосує зброю масового знищення, виправдано, але швидше за все воно буде хімічним, а не ядерним. Можливо, холодна втіха, але, принаймні, ми залишимося на відстані витягнутої руки від важеля до апокаліпсису", - резюмував адмірал.

Раніше УНІАН вже повідомляв, що Путін перебуває в цейтноті і змінює плани по Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: