В Україні розпочато розслідування за фактом розстрілу росіянами українських полонених / фото Офіс генпрокурора

За фактом розстрілу окупантами українських військовополонених поблизу Роботиного на Запоріжжі розпочато розслідування.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. Як зазначається, відкрито кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

"20 лютого в Інтернеті було поширено відеозапис розстрілу військовослужбовцями армії РФ трьох українських захисників, взятих у полон. Подія відбулася 18 лютого 2024 року поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області. Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин", – мовиться у повідомленні.

Відео дня

Досудове розслідування здійснюють слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.

Розстріл українських військовополонених

20 лютого проект DeepState опублікував відео з розстрілом росіянами взятих у полон українських бійців, цього разу біля Роботиного. У дописі зазначалось, що за даними суміжних підрозділів, 18 лютого росіяни наступали на село з півдня і захопили частину великого опорного пункту, де залишилося троє бійців 3-ї БрОП "Спартан". Противник вчергове нехтуючи правилами і звичаями війни, взявши в полон, розстріляв наших бійців. Кадри були поширені в мережі.

Перед цим, 18 лютого DeepState повідомив, що окупанти розстріляли 6 полонених українських воїнів на позиції Музей (знаходився на території колишньої в/ч Зеніт, Авдіївка). В 110-й окремій механізованій бригаді ЗСУ розповіли, що ворог погодився евакуювати кількох тяжкопоранених захисників, щоб у подальшому їх обміняти, але натомість – розстріляв.

У Донецькій обласній прокуратурі заявили, що українські правоохоронці розпочали розслідування за двома окремими фактами розстрілу росіянами українських військовополонених в Авдіївці та поблизу села Веселе на Донеччині.

Вас також можуть зацікавити новини: