Реактивна система залпового вогню" Смерч " / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Реактивна система залпового вогню "Смерч" з калібром 300-мм створювалась ще за часи СРСР і пройшла доволі довгий шлях від нарисів до серійного зразка. Зокрема перші проекти системи призначеної для резерву головнокомандувача почали створювати ще у 1969 році. Проте лише наприкінці 1982 року "Смерч" пройшов державні випробування.

А прийнятий на озброєння "Смерч" був вже у 1987 році, ставши певним апогеєм розвитку радянських реактивних систем залпового вогню, замикаючи тріаду зі 122-мм "Града" та 220-мм "Урагана".

Ця система активно застосовується у війні з РФ, як Збройними Силами України, так і рашистами. Водночас окупанти активно використовують її для ударів по містах та цивільних об’єктах. Саме зі "Смерча" рашисти обстрілювали Харків, Кривий Ріг, Чернігів, Миколаїв, а також багато інших міст та селищ.

Відео дня
Трофейні снаряди системи" Смерч " / ДСНС України

РСЗВ "Смерч" - характеристики

  • Калібр: 300 мм
  • Кількість напрямних: 12
  • Дальність пострілу для снаряда 9М55К: 70
  • Вага снаряда 9М55К: 800 кг

Необхідно одразу зазначити, що можливості будь-якої реактивної системи залпового вогню визначають, в першу чергу, самі реактивні снаряди. Бо від нього залежить дальність та сила ураження.

Смерч / Генеральний штаб ЗСУ

Тому щодо РСЗВ "Смерч" можливо лише максимально спрощено сказати, що дальність стрільби з неї становить 70 км. Але насправді це дальність використання найбільш розповсюдженого реактивного снаряда 9М55К, вага якого становить 800 кг. До речі він має швидкість близько 3500 км/год, а точність досягається величезною швидкістю обертання навколо своєї осі під час польоту та коригування моменту відділення бойової частини.

Начинка ракети РСЗВ "Смерч"

Цей снаряд - касетний і може мати різне наповнення. Наприклад, варіант з окремими уламковими елементами призначений для ураження живої сили та техніки мотострілецьких підрозділів. Як зазначали розробники, 10-16 реактивних снарядів 9М55К можуть гарантовано повністю  знищити роту противника.

Це досягається величезною щільністю вогню. Зокрема кожен снаряд 9М55К містить 72 бойових елементів 9Н24, при вибуху кожного розлітається майже півтисячі уламків, які вражають площу 300-1100 кв. метрів.

в

Для знищення бронетехніки для "Смерча" є снаряд 9М55К5 з касетною бойовою частиною зі звичайними кумулятивними боєприпасами. Вони виглядають, як невеликі за розміром, довжиною 11-12 см, циліндри зі стрічками. Кожен з цих елементів може пробити до 120-160 мм броні. 

false

Менш розповсюджені снаряди 9М55К1, 9М55К6 та 9М55К7, вони озброєні окремими суб-боєприпасами, які мають власні головки самонаведення та призначені для точкового знищення бронетехніки. До речі саме снаряд 9М55К1 від "Смерча" може бути тими самими "боєприпасами на парашутах", використання яких помітили у Києві та Харкові. 

false

Крім того, "Смерч" може застосовуватись для дистанційного мінування, розкидаючи протитанкові та протипіхотні міни. Зокрема снаряд 9М55К3 несе 64 протипіхотні міни ПОМ-2, кожна з яких має радіус суцільного ураження до 16 метрів.

Своєю чергою реактивний снаряд 9М55К4 несе 25 протитанкових мін ПТМ-3 з 1,85 кг вибухівки у кожній. Проблема цих мін в тому, що вони, для не фахівців, не виглядають взагалі як міни, мають магнітний детонатор та самоліквідовуються протягом 8-24 годин самостійно. Тобто для сторонньої особи - у будь-який момент. 

Також у РФ у 2004 році були розроблені додаткові реактивні снаряди до "Смерча" зі збільшеною до 90 км дальністю польоту. Включно зі снарядом 9М529, який має термобаричну бойову частину

Та для армії РФ, враховуючи далекобійність "Смерча" та потужні касетні бойові частини, обстріли цивільного населення є ставшим буденними військовими злочинами з метою терору мирного населення. 

Вас також можуть зацікавити: