Іван Ступак пояснив, з чим пов'язана активізація РФ на східному фронті / фото 45 окрема артилерійська бригада ЗСУ

Російські окупаційні війська активізувалися на східному фронті, щоб здобути бодай якусь перемогу. Спроба перейняти ініціативу частково пов'язана і з майбутніми президентськими виборами в Росії, вважає військовий експерт, колишній співробітник СБУ Іван Ступак. 

"На жаль, схід весь напружений, весь горить. З різною інтенсивністю – десь у росіян виходить більше просуватися – 50 метрів, 100 метрів, десь – 200 і більше. Але просування є. Дуже гаряче на всій східній лінії фронту", – сказав він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Експерт зазначив, що труднощі є на всіх ділянках фронту. Наразі росіянам не вдається наступати лише на лівому березі Дніпра Херсонської області, проте ворог б'є по логістичних ланцюгах. 

Відео дня

На думку Ступака, така ситуація частково пов'язана і з запланованими на весну 2024 року виборами президента в Росії. Екс-співробітник СБУ вважає, що будь-який позитивний результат кремлівські політтехнологи зможуть "просто чудово обіграти". 

"Якщо, наприклад, вдалося десь прорвати українську оборону, це ж можна і постери робити, і відеоконтент, і в інтернеті все викладати. А під це все виділяється бюджет. Тобто, поки досягнень немає, бюджет недосяжний. Як щойно будуть досягнення, бюджети можна освоювати", – пояснив він свою точку зору. 

Крім того, це можливість для російської "верхівки" порадувати свого "шефа", говорить Ступак. Своєю чергою "низи" – тобто російських військових – мотивують званнями та нагородами.

Війна в Україні: ситуація на фронті

За даними Генштабу, за минулу добу на фронті сталося 57 бойових зіткнень. Так, на Куп'янському напрямку відбито 12 ворожих атак. На Бахмутському напрямку відбили 8 атак противника, на Авдіївському – 19. Водночас окупанти мають значні втрати на лівому березі Дніпра в Херсонській області. 

Тим часом українська авіація завдала потужних ударів по 18 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки і п'яти зенітно-ракетних засобах російських військ. Успішною була і робота підрозділів ракетних військ.

Вас також можуть зацікавити новини: