Українські солдати сподіваються на полегшення ситуації із надходженням зброї від США / фото facebook.com/JointForcesCommandAFU

Відновлення поставок американської зброї значно покращить становище української армії, але не призведе до корінного перелому у війні. Про це виданню Financial Times розповіли українські високопосадовці на умовах анонімності.

"Сподіваюся, це перегорне сторінку на нашу користь у цій війні", — сказав про свіжу допомогу старший лейтенант Іван Скуратівський, чий підрозділ працює з американськими артилерійськими системами на фронті у Донецькій області.

Але приплив озброєнь, зокрема вкрай необхідних артилерійських снарядів і боєприпасів для систем протиповітряної оборони, "допоможе уповільнити просування Росії, але не зупинить його", сказав FT на умовах анонімності один високопоставлений український чиновник.

Відео дня

Колишній український офіцер, який тепер керує аналітичною групою Frontelligence Insight, висловив занепокоєння, що ухвалений 60-мільярдний пакет може бути першим і останнім цього року. Але навіть так це виграє Україні трохи часу, доки Європейський Союз не розбудує власне виробництво зброї.

"Росія все одно матиме артилерійську перевагу, просто вона буде не такою великою", – зауважив військовий аналітик, старший науковий співробітник євразійської програми Інституту зовнішньої політики (США) Роб Лі.

Директор київського аналітичного центру безпеки Центру оборонних стратегій і колишній міністр оборони України Андрій Загороднюк вважає, що нова допомога США дозволить знищити наступальний імпульс Росії. Але Україні ще належить вирішити проблему із мобілізацією.

Окрім артилерійських снарядів Україні вкрай потрібні додаткові системи ППО. Не лише Patriot для захисту тилової інфраструктури від російських ракет, але й звичайні ПЗРК для прикриття військ від російської фронтової авіації.

"Слушно запитати, чи ці боєприпаси прибудуть вчасно, щоб допомогти Україні утримати Часів Яр", – сказав Роберт Лі.

Палата представників ухвалила пакет допомоги Україні: останні новини

Як писав УНІАН, Володимир Зеленський назвав "шансом на перемогу" для України відновлення поставок американської зброї, яке очікується після остаточного ухвалення в Конгресі відповідного документу. За його словами, це шанс стабілізувати ситуацію і перехопити ініціативу.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак своєю чергою додає, що сьогодні Україна найбільше потребує боєприпасів калібру 155 мм, ракет ATACMS, безпілотників, засобів радіоелектронної боротьби, літаків F-16, додаткових системи Patriot та ракет до них.

Вас також можуть зацікавити новини: