Жданов розповів, чи здатні штурмовики а - 10 запускати ракети Storm Shadow / скріншот

Військовий експерт Олег Жданов розповів, чи може американський одномісний дводвигунний штурмовик А-10 використовуватися як багатоцільова платформа для запуску таких ракет, як Storm Shadow і HARM.

"Ні, не може. Штурмовик створювався тільки для ближнього бою. Може використовуватися у межах досяжності свого озброєння, як правило це не більше 15 кілометрів", - заявив він.

За словами експерта, штурмовик А-10 - дозвуковий: "Тихохід, призначений виключно для роботи по передньому краю або по скупченнях військ противника. Принцип такий: куди бачу - туди і стріляю ... Штурмовик - це особливий літак. Їх ще називають "літаючими танками". У нього посилений корпус. Може брати до 7-10 тонн бойового завантаження".

Відео дня

Що стосується Storm Shadow і HARM, то це ракети дальнього радіусу дії, зазначив Жданов: "Їх використовують винищувачі-бомбардувальники... Винищувачі роблять універсальними, щоб розширити їх функціонал. Як правило вони виконують мінімум дві функції. Сьогодні чистого винищувача ви не знайдете. Всі винищувачі є бомбардувальниками. І ось ці ракети можуть підвішуватися на такі винищувачі".

Чи отримає Україна ракети Storm Shadow SCALP - що повідомлялося

Раніше російський політолог і публіцист Піонтковський висловив упевненість, що Україна отримає крилаті ракети повітряного базування Storm Shadow (SCALP).

За його словами, Великобританія готова передати Україні Storm Shadow з дальністю польоту до 1 тисячі кілометрів.

За словами Жданова, такі ракети здатні "вивернути навиворіт" злітну смугу військового аеродрому: "450 кілограмів вибухової речовини знаходяться в головній частині ракети".