У Бахмуті йдуть запеклі бої / facebook.com/pavlokyrylenko.donoda

Російське військове керівництво ставить завдання завершити захоплення Бахмута до початку українського контрнаступу, якщо це можливо.

Про це йдеться у новому огляді Інституту вивчення війни (ISW). Аналітики зазначили, що найманці "Вагнера" продовжують зазнавати великих втрат, але в надії захопити місто, для підтримки наступу міноборони РФ задіяло з'єднання ВДВ, щоб дозволити "Вагнеру" повністю зосередитися на міських боях.

"Фінансист і ватажок "Вагнера" Євген Пригожин передав північний і південно-західний фланги міноборони РФ і підтвердив, що з'єднання ВДВ таким чином підтримують головні зусилля "Вагнера" в Бахмуті", - йдеться у зведенні.

Відео дня

Експерти додали, що підтримка ВДВ в цьому районі, ймовірно, дозволить "вагнерівцям" домогтися більшого успіху в місті і може переконати українські сили відступити. "Підрозділи ВДВ під Бахмутом, ймовірно, більш віддалені від прямих, дуже виснажливих міських боїв, ніж частини "Вагнера", і, таким чином вийдуть з боїв за Бахмут в значно кращій формі, ніж найманці ПВК", - зазначили аналітики.

У ISW підкреслили, що заява про спільну роботу "Вагнера" і російських ВДВ навколо Бахмута прпускає, що військове керівництво прагне співпрацювати з Пригожиним, незважаючи на раніше зростаюче непорозуміння, щоб прискорити захоплення Бахмута. "Про явне бажання міноборони РФ зменшити тертя з "Вагнером" через Бахмут також свідчить повторне призначення колишнього командувача ВДВ і пов'язаного з "Вагнером" генерал-полковника Михайла Теплинського на невказану, але "велику" роль в Україні", - пояснили ситуацію в Інституті.

Там додали, що російське військове керівництво видало найманцям у Бахмуті танки Т-90, що говорить про намір прискорити захоплення міста.

Крім того, як вказали в ISW, деякі нерегулярні російські формування також діють під Бахмутом, хоча вони більш обмежені в можливостях, ніж "Вагнер". Зокрема, в Інституті зазначили, що під Бахмутом помічений добровольчий загін "Лістан", що входить до складу з'єднання "Донський козак".

Ситуація у Бахмуті

У місті точаться постійні бої. На захоплення Бахмута росіяни кинули всі сили, проте їм так і не вдається це зробити. 23 квітня президент Володимир Зеленський пояснив, що Україна не може відмовитися від оборони Бахмута, тому що його захоплення допоможе російським окупантам розширити фронт.

Вас також можуть зацікавити новини: