За даними експертів, уже 20% кораблів ЧФ РФ пішли "у відомому напрямку" / фото ua.depositphotos.com

Україна вже потопила п'яту частину Чорноморського флоту Російської Федерації (ЧФ РФ). Про це повідомив експерт видання Bild з аналізу відкритих даних Юліан Репке.

Він зазначає, що навесні 2022 року Чорноморський флот РФ налічував понад 70 кораблів, а російська пропаганда називала його "непереможним".

"Але після знищення крейсера "Москва" флот назавжди відійшов від берегів України. Загалом із того часу у відкритому морі та в доках було знищено 13 кораблів, а також будівлю штабу ЧФ у Севастополі", - нагадує експерт.

Відео дня

За його словами, після знищення у Криму морськими безпілотниками ракетного катера "Івановець" втрати ЧФ РФ, якщо судити із загального тоннажу кораблів, становлять уже 20%.

У свою чергу історик Ян Берендс із Європейського університету Віадріна у Франкфурті-на-Одері зазначає, що якщо дивитися на історію, Росія не є визначною військово-морською державою.

"Силою країни завжди була її армія, а не флот. Це стосується і Чорного моря, де вони самі затопили частину флоту в Кримську війну 1854 року і після революції 1918 року. Успіхи України проти путінських військових кораблів після 2022 року ілюструють нестачу сучасних технологій та непрофесіоналізм моряків", - зазначив експерт.

Втрати ЧФ РФ станом на лютий 2024 року / інфографіка Х Kostiantyn ꑭ Hoholenko

Втрати ЧФ РФ у війні в Україні - останні новини

В ніч з 31 січня на 1 лютого у Криму потопили ракетний катер "Івановець". Вартість втраченого РФ корабля становить орієнтовно $60-70 мільйонів доларів. Згодом Головне управління розвідки Міноборони України показало відео атаки.

Вас також можуть зацікавити новини:

У ЗСУ розкрили, які літаки Росія тримає на аеродромі "Бельбек" у Криму

"Суттєва втрата": на потопленому ракетному катері РФ могло бути 40 моряків, - ВМС

Гордість флоту: в ГУР розкрили деталі знищення катера "Івановець"