Жданов розповів, що буде, якщо на ЗАЕС прогримить вибух / фото УНІАН

Військовий експерт Олег Жданов розповів, що може загрожувати Україні за найбільш песимістичним розвитком подій після вибуху на Запорізькій АЕС.

"Станція буде виведена з ладу. Тобто, ми її втратимо повністю, вона не підлягатиме відновленню, і буде незначний викид радіації. Причому, якщо вони просто виведуть реактори з ладу, підірвуть їх, це буде ефект брудної бомби, це не буде ядерний вибух. Радіоактивні елементи будуть розкидані на якійсь певній площі, буде невелика радіоактивна хмара, яка піде в свою подорож в нікому невідомому напрямку. Ось це саме ключове. тому що ніхто не знає, яким буде вітер…, - зазначив він. - Те ж саме буде, якщо вони підірвуть штатне сховище відпрацьованого ядерного палива на території станції. Теж буде ефект брудної бомби".

За його словами, станцію доведеться перетворювати на могильник: "Накривати саркофагом, як у Чорнобилі".

Відео дня

Але при цьому експерт заспокоїв, що домогтися такого ж ефекту, як на Чорнобильській станції, у росіян не вийде: "У всякому разі так нам говорять наші фахівці, я їм вірю".

Загроза теракту на ЗАЕС - чи потрібно приймати йодид калію

Як заявив український лікар Євген Комаровський, якщо на Запорізькій АЕС станеться вибух, нікому відразу приймати препарати йоду не треба. За його словами, йодид калію потрібно буде прийняти тільки тоді, коли влада скаже.

"Реактори на Запорізькій АЕС були зупинені у вересні 2022 року. Ядерна реакція, реакція поділу урану не відбувається, тому немає можливості утворюватися йоду... Калію йодид потрібно мати вдома, тому що в нашій країні є ще працюючі реактори, тому що може бути загроза застосування ядерної зброї", - пояснив він.