Прокуратура відкрила кримінальні провадження за фактом участі 15 іноземців у війні на Донбасі / фото УНІАН

Офіс генерального прокурора розпочав кримінальні провадження за фактом участі 15 іноземців у збройному конфлікті на Донбасі на боці бойовиків.

Про це повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора.

"Прокурори встановили, що, починаючи з 2014 року по теперішній час, щонайменше троє громадян Киргизької Республіки, 5 громадян Боснії і Герцеговини та 7 громадян Бразилії брали участь у збройному конфлікті проти України у складі іррегулярних не передбачених законом збройних формувань РФ на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що іноземні найманці "служили" у складі різних підрозділів незаконних збройних формувань Росії. Зокрема, у так званих 14 батальйоні територіальної оборони "Призрак", 11 окремому мотострілецькому полку "Восток", 5 окремій мотострілецькій бригаді "Оплот", приватній військовій компанії "Вагнер".

Читайте такожНабув чинності вирок про ув’язнення бразильця Лусваргі, який воював проти України

Відповідно до ст. 47 Додаткового протоколу І 1977 року до Женевських конвенцій про захист жертв війни, вони є найманцями, а їхні дії – порушенням Міжнародної конвенції про боротьбу з вербуванням, використанням, фінансуванням і навчанням найманців, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 4 грудня 1989 року.

Проведення досудового розслідування вказаних кримінальних правопорушень доручено слідчим Головного слідчого управління Служби безпеки України. Максимальна санкція за вказаними статтями передбачає довічне позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Як повідомляв УНІАН, раніше в Генпрокуратурі заявляли, що в рамках розслідування щодо розв’язання Росією агресивної війни проти України українські правоохоронці встановили особи 54 іноземних найманців, які брали участь у бойових діях проти України.