Яременко повідомив деталі верифікації позицій ОС та окупаційних військ поблизу населеного пункту Шуми / facebook.com/pressjfo.news

Стали відомі повідомив деталі спільної верифікації позицій Об’єднаних сил та окупаційних військ поблизу населеного пункту Шуми.

Про це написав народний депутат від "Слуги народу", член Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко у Facebook.

"Що я знаю, про "спільне патрулювання"? Що це не так. Немає "спільного патрулювання". І "сепари не топтатимуться своїми чобітьми по позиціях нашої морської піхоти". Є одноразова акція верифікації. У присутності представника місії ОБСЄ представник СЦКК наблизиться до наших позицій на віддаль, що дозволить роздивитися їх у бінокль. Одночасно це робитиме і наш представник щодо російських позицій", - написав депутат.

Читайте такожЗМІ дізналися прізвище бойовика, якому покажуть українські позиції на Донбасі (відео)

Водночас він висловив думку, що провокація навколо українських позицій в районі Шумів планувалась для того, аби примусити Україну співпрацювати з терористами.

"Чи є це визнанням ОРДЛО? Схоже, що уся провокація задумувалась саме для того, щоб примусити Україну працювати з ОРДЛО. Не вийшло. СЦКК - структура українсько-російська. І ми розуміємо, що наші позиції в бінокль роздивлятиметься російський генерал, а не донецький шахтар. Хоча майже напевно російська пропаганда переконуватиме "народ ДНР" у зворотньому", - написав Яременко.

Разом з тим він підкреслив, що ситуація тим не менше неприємна, бо росіяни фактично поставили під сумнів діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

"Тому представники ОБСЄ, які перші піддалися на російський тиск щодо цієї процедури, заявили, що нинішня акція верифікації буде одноразовою і не стане прецедентом для повторення в інших місцях. Альтернатива цій акції - обмін вогневими ураженнями, бо звичайно, ніхто з української сторони не залишив би артилерійські обстріли росіян без відповіді. Теж задоволення прямо скажемо ніякого", - зазначив депутат.

Читайте такожКравчук підтвердив, що бойовиків пустять на "інспектування" українських позицій на Донбасі (відео)

Ситуація в районі Шумів і погрози бойовиків: всі подробиці

  • 5 вересня ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін наказав 7 вересня відкрити вогонь по українських укріпленнях поблизу населеного пункту Шуми. На його думку, інженерні споруди Об’єднаних сил, розташовані біля Шумів, є незаконними.
  • Командувач Об’єднаних сил, генерал-лейтенант Володимир Кравченко заявив, що українські війська не порушували жодних домовленостей щодо обладнання інженерних споруджень в районі Шумів.
  • 6 вересня Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ підтвердила, що з боку Об'єднаних сил не було порушення домовленостей про перемир'я на Донбасі.
  • 9 вересня Тристороння контактна група провела позачергове засідання з метою недопущення зриву режиму припинення вогню на Донбасі. Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ.
  • В Офісі президента заявили, що домовленість у межах Тристоронньої контактної групи про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ була досягнута з метою спростування фейків та недопущення нових провокацій.