Ворогові не вдасться відкрити другий фронт проти України, вважає спікер Одеської ОВА / фото УНІАН

Спікер Одеської обласної Військової адміністрації Сергій Братчук вважає, що ворог не зможе відкрити другий фронт з невизнаного Придністров'я.

Такий прогноз він зробив під час брифінгу у Медіацентрі "Україна", відповідаючи на питання про ризики для України з боку Придністров'я, зокрема, про плани окупантів створити сухопутний коридор з "Придністровської Молдавської Республіки" ("ПМР") через Одеську область і, створивши другий фронт, завдати удару.

"Ризик є певний, але відкрити другий фронт ворогові не вдасться", - стверджує Братчук.

Відео дня

Він зазначає, що методичка Кремля діє, як правило, так: хтось із РФ озвучує ту чи іншу ініціативу, а потім ворог намагається діяти за цим планом.

"Якийсь замполіт в генеральських погонах центрального військового округу (РФ - УНІАН) черговий раз озвучив питання про те, що це потрібно, що росіяни будуть пробивати сухопутний коридор через Одещину, Одесу до Придністров'я. Про ці плани ворога відомо. Я б не став говорити, що в Придністров'ї може створити якийсь другий фронт, але певне джерело напруги, звичайно, існує", - сказав Братчук.

За його даними, в Придністров'ї вже мали місце чотири провокації, метою яких було розхитати там ситуацію, але вони не вдалися: місцеве населення не хоче ставати гарматним м'ясом на українській землі.

Наприклад, після першої провокації - обстрілу в квітні "міністерства держбезпеки" Придністров'я в Тирасполі, багато місцевих жителів на своїх автомобілях почали виїжджати з "ПМР" і слідувати в бік Молдови, а також - України, зокрема, Одеси.

Братчук наголосив на тому, що Збройні сили України працюють професійно, і жителі "ПМР" не хочуть служити в окупантів, йти воювати в Україну і тут помирати.

"Звичайно, ми провели відповідні заходи з охорони й оборони цієї ділянки державного кордону. Відповідні завдання отримали й наші підрозділи ЗСУ. У разі необхідності будуть долучені й сили територіальної оборони, яка є складовою частиною ЗСУ", - додав спікер.

Крім того, на його думку, жителі "ПМР" не хочуть воювати проти українців, тому що є багато зв'язків, зокрема родинні, між ними та населенням прикордонних районів Одеської області.

Нагадаємо, війська Росії рано вранці 24 лютого вдерлися в Україну. Російська влада назвала війну в Україні "спецоперацією", зокрема, для "денацифікації" наших земляків.

Спочатку вороги скидали бомби на військові об'єкти, а потім атакували й мирних жителів. Українські воїни давали окупантам гідну відсіч.

Пізніше у РФ заявили про другий етап "спецоперації" в Україні. Російська сторона стверджувала, що хоче встановити повний контроль над Донбасом, який дозволить зробити сухопутний коридор до Криму, і контроль над півднем української держави, який надасть "ЗС РФ ще один вихід до Придністров'я, де спостерігаються факти утиску російськомовного населення".

На початку травня у Генштабі ЗСУ попереджали, що в Придністров'ї війська знаходяться у повній бойовій готовності.

Вас також можуть зацікавити новини: