Росія тисне на Білорусь, щоб та вступила у війну з Україною. Але не дотисне. Поясню, чому.

З самого початку ескалації, особливо, коли збройні сили України почали зупиняти навалу російських військ, я передбачав, що Білорусь розглядається Володимиром Путіним як така собі паличка-виручалочка. І сьогодні він дуже потребує допомоги. Адже він не готував резерви і наразі у нього немає часу на їх підготовку. Так, він там шкрябає "по сусєках", якихось людей намагається кинути сюди, але для Путіна було б дуже влучно і своєчасно, якби білоруська армія вступила в цю битву.

Проте Лукашенко, як я розумію, вже підготував собі запасний аеродром. В тому сенсі, що, якщо його армія не вступить в війну, він потім скаже, що відбувалася незаконна анексія Білорусі, Путін використовував територію Білорусі на свій розсуд, без дозволу, без погодження з Білоруссю. Натомість, якщо Білорусь вступить у війну, білоруське військо двине в Україну, то тоді шлях для Лукашенко один - Гаага. Доведеться сидіти на одній лаві підсудних разом з Путіним.

Відео дня

Лукашенко не хоче в Гаагу, а все ще хоче потрапити під дію своєї нової Конституції, яка йому гарантує довічну недоторканість за все, що він скоїв на посту президента. Як він там собі записав – буде довічний сенатор.

Він - набагато досвідченіший та хитріший за Путіна. Багато років йому вдається петляти, брати у РФ гроші, але й досі Союзної держави, при згадуванні якої у російських політиків та Путіна горять очі, так і немає. Ба більше, Лукашенко, в принципі, й не приховував, що білоруси лише не дадуть ударити російській армії в спину. Тобто він чудово розуміє ситуацію й намагається уникнути втручання у війну у будь-який спосіб.

Також треба брати до уваги, що білоруська армія ніде й ніколи не воювала. У них немає досвіду бойових дій. Так, на сьогодні вони знаходяться біля нашого кордону й декілька батальйонно-тактичних груп вже сформовані й проводять "навчання" – демонстрацію біля нашого кордону. Але вони чітко усвідомлюють, що, якщо буде наказ, це буде наказ на збройне вторгнення в іншу державу. Тобто не зможуть говорити, що не знали, куди й чому їх посилають.

З цього витікає реакція самого Лукашенка. Річ у тім, що, за даними розвідки, білоруси постійно моніторять соціологію у військах. І там сьогодні понад 50% проти того, щоб втручатися у війну з Україною. Це - показовий фактор. Адже, у разі наказу, вони можуть повернути зброю проти своїх командирів і в частинах почнеться безлад. А чим це може закінчитись – не зрозуміло. З армією поліція не зможе воювати. Маю на увазі, якщо білоруська армія підніме багнети й піде на Мінськ, поліція з кийками Лукашенка не захистить. Армію ніхто не зупинить.

Або ще один варіант - якщо білоруси перейдуть на сторону України. Та навіть якщо просто почнуть здаватися в полон, щоб не бути вбитими на нашій землі. Тоді Лукашенку точно не втримати народний гнів і можливе народне повстання.

Він все це розуміє. Тому, на мою думку, Росія Білорусь не дотисне.

Олег Жданов, військовий експерт