Зеленський озвучив, скільки дітей Росія вбила під час повномасштабної війни / УНІАН

Росія з початку повномасштабної війни вбила щонайменше 483 дитини в Україні, ще майже тисячу українських дітей Росія скалічила, заявив президент Володимир Зеленський під час конференції до Міжнародного дня захисту дітей.  

"Російська агресія, терор вже 15 місяців нищать не просто будівлі. Вони нищать фундаментальні права людини та наших дітей. Право на безпечне середовище, довкілля, освіту, розвиток, охорону здоров’я, відпочинок, дозвілля. А найголовніше невід’ємне право дитини – право на життя. Право, яке Росія забрала у щонайменше 483 українських діточок. Це лише ті долі, про які ми знаємо з вами достеменно. Росія вбила 483 дитини щонайменше… Ще майже тисячу дітей Росія скалічила", – сказав глава держави. 

Водночас, як сказав генеральний прокурор Андрій Костін під час звернення до учасників конференції "вже одного перерваного дитячого життя достатньо, щоб вимагати максимального покарання для тих, хто віддав злочинні накази розпочати цю криваву, варварську війну". 

Відео дня

Генпрокурор додав, що видача Міжнародним кримінальним судом ордеру на арешт президента РФ Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової за насильницьку депортацію українських дітей є "лише початком". 

"Спільно з прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом та його командою в Україні та Гаазі ми працюємо над встановленням всієї командної вертикалі – від безпосередніх виконавців до командирів російських військ, причетних до викрадення наших дітей. … Будемо робити усе можливе, щоб таких ордерів було більше, і не тільки по справах, пов'язаних з примусовою незаконною депортацією українських дітей. Ми працюємо над декількома напрямами", – заявив Костін.

Він сказав, що завдання України – зібрати докази та підготувати справи, які Україна має виграти. Зокрема, підготувати юридичну базу.

Вбивства дітей в Україні під час війни - що повідомлялося 

Сотні дітей в Україні були скалічені чи вбиті окупантами під час повномасштабної війни. Діти стають жертвами ракетних, артилерійських та авіаударів по Україні. Наприкінці березня в Україні було ухвалено рішення про примусову евакуацію дітей з прифронтових міст для гарантування їхньої безпеки. У разі відмови батьків чи опікунів, їх будуть позбавляти відповідних прав. 

Крім цього, діти стають жертвами страт на окупованих територіях. Російські окупанти неодноразово зізнавалися у вбивствах дітей в загарбаних населених пунктах. Зокрема, у березні полонений окупант розповів, як застрелив 12-річного хлопця. В квітні колишній "вагнерівець" Азамат Улдаров зізнався у вбивстві 40 дітей у підвалі багатоповерхівки в Бахмуті, але згодом відмовився від зізнань.

В квітні стало відомо, що ООН підтвердила інформацію про те, що від початку повномасштабної війни в Україні, розв'язаної Росією, в нашій країні загинули понад 500 дітей. 

Вас також можуть зацікавити новини: