false

У неможливості зламати дух українців хвороблива уява рашистів час від часу малює сценарій використання ядерної зброї. В попередньому матеріалі УНІАН вже розглянув чому для цього, гіпотетично, вірогідніше спробують використати не стратегічну, а тактичну ядерну зброю.

Враховуючи сили та можливості армії РФ, то найбільш ефективний засіб доставки ядерного заряду для рашистів - балістичні ракети "Іскандер" із дальністю пуску до 500 км.  Цього достатньо для того, щоб із території РФ, окупованого Криму чи з Білорусі "дістати" будь-яку точку України.

Симуляція ядерного вибуху "Іскандера"

Заявлена у РФ потужність боєголовки "Іскандера" - до 50 кілотонн. Для розуміння наскільки це потужна зброя, можливо скористатися симуляцією NukeMap від історика науки та ядерної зброї, професора Технологічного інституту Стівенса Алекса Веллерштейна.

Відео дня

Для цього "віртуально підірвемо" "ядерний Іскандер" у центрі російського Бєлгорода, це місто з населенням близько 370 тисяч з висотною забудовою. У будь-якому випадку, рашистам все рівно які міста знищувати.

Google Street View

З метою максимізації збитків, бо мова йде про те, що Путін мріє здійснити саме акт терору та залякування, "підірвемо" заряд на рівні землі, щоб збільшити радіоактивне забруднення.   

Відповідно до симуляції, під час вибуху 50-кілоттоного ядерного заряду у центрі Бєлгорода з’явиться куля ядерного полум’я з радіусом 380 метрів. Все що в ній - просто випаровується. На відстані 800 метрів від вибуху смертність близька до 100%, а всі будинки "злиже" ударна хвиля. Вона почне потроху "стихати" десь на відстані 1,7 км від епіцентру, залишивши за собою лише "скелети" міцних монолітних будівель. У цій зоні починається масштабна пожежа, яка безконтрольно вируватиме, бо тушити її буде нікому. 

false

На цій дистанції радіаційне опромінення буде такої сили, що ті хто пережив вибух помруть від променевої хвороби максимум за місяць. А сама ударна хвиля дійде до околиць міста, вибивши всі вікна, уламки від яких поранять десятки тисяч людей. 

Також не варто забувати про теплове випромінювання від вибуху. Всі хто опинився у "прямій зоні видимості" детонації ядерного заряду на відстані до 3 км отримають опіки третього ступеня, які завершуються інвалідністю. На відстані 5 км - першого ступеня, які у мирний час та професійної медичної допомоги не становлять загрози, але не в умовах знищеного у мить міста.

false

На цьому етапі загальна кількість смертей від самого вибуху складе 56 тисяч осіб, ще 81,5 тисяч отримають поранення, більшість з яких помре згодом.

Радіоактивне ураження

Але на цьому весь уражаючий вплив ядерного вибуху не завершується. Над руїнами міста висить 9,5-кілометровий "ядерний гриб" і йде складний фізичний процес формування так званого радіоактивного сліду - зони радіоактивного зараження від руху ядерної хмари.

Через те, що вибух був наземний у атмосферу піднялась величезна кількість радіоактивного матеріалу. Він буде розноситись вітром і осідати на землю з опадами - так званими "радіоактивними дощами".

Поступово утвориться 120-км витягнута зона. Якщо буде помірний південний вітер, то вона дістане кінцем свого "язика" сусіднього Курська, де почине "фонити" на рівні 1 Р/г, що у тисячі разів вище за норму.  Для розумінні, то на відстані до 60 км утвориться новий "Рудий ліс" із фоном у 100 Р/г.

false

Підрахунок загиблих у зоні радіоактивного зараження виходить за межі симуляції. Як і кількість загиблих впродовж наступних тижнів, місяців та років від впливу отриманої дози радіації. Тисячі квадратних кілометрів території стануть небезпечними для перебування, цілий регіон - непридатним для ведення господарства, сотні тисяч, якщо не мільйони людей повільно вб'ють хвороби спричинені опроміненням. 

Все це віртуальна модуляція гіпотетичної ситуації, коли нелюдь з ядерної зброї вирішує використати один з найменших зі своїх ядерних боєприпасів проти звичайного міста. Всього "лише" 50 кілотонн, в той час, коли потужність бойової частини "Тополя" у 16 разів більша - 800 кілотонн.

Вас також можуть зацікавити: