Путін шантажує світ ядерною зброєю

У Кремлі час від часу намагаються залякати світ своєю ядерною зброєю, США - стратегічною, а Україну з Європою - тактичною. За одним з апокаліптичних сценаріїв, Путін все ж таки зважиться використати ядерну зброю для терору та залякування світу.

І, якщо ж розглядати цей варіант відносно України, то це буде саме тактична ядерна зброя, яка відрізняється меншою потужністю та іншими засобами доставки.

Призначення тактичної ядерної зброї

На момент появи ядерної зброї вона розглядалась виключно як стратегічний військовий засіб, здатний припинити війну, або стати потужним запобіжником від неї. В результаті, у часи Холодної війни постійні "ядерні перегони" призвели до накопичення такої кількості "стратегічних" боєголовок, що це дозволяло гарантовано знищити Землю декілька разів поспіль.

Але у головах військових малювався сценарій Третьої світової, в яких ядерною зброєю знищувались не тільки міста у тилах противника, але і передові позиції - укріплені райони, зосередження військ, переправи, штаби тощо. Наводити на них повноцінну міжконтинентальну ракету було нераціонально навіть у теорії, а сам засіб знищення таких цілей повинен був бути "під рукою" у генералів на полі бою.

Так і з’явилась тактична ядерна зброя, яка відрізнялась армійськими засобами доставки ядерного заряду та тактичними цілями в інтересах групи військ. І вона відображала концепцію: мінімальний боєприпас - максимальний ефект. Бо до появи високоточної зброї було ще десятки років, а єдиним варіантом компенсації похибок була потужністю боєприпасу.

Тобто, для військового командування, переваги тактичного ядерного боєприпасу були очевидні. Кидати в атаку десятки літаків, чи півдня бити артилерією, або - лише один постріл. Щодо радіації та забруднення, то в умовах обміну міжконтинентальними стратегічними ударами - це вже крапля у морі.

Апогеєм цієї концепції можливо сміливо вважати створений наприкінці 50-х у США Davy Crockett M388. Це найменший в історії тактичний ядерний боєприпас потужністю "всього" у 10-20 тонн та дальністю пострілу до 4 км.

З цією ж метою були створені ядерні артилерійські снаряди, ядерні міни, навіть спеціальні "ядерні ранці" для диверсантів. А з розвитком ракетної техніки та появою тактичних та оперативно-тактичних ракетних комплексів, таких як "Точка-У", або "Іскандер", спеціальні ядерні бойової частини.

Чому саме тактична ядерна зброя

Навіть гіпотетичне застосування Кремлем стратегічної ядерної зброї - це майже 100% гарантія початку ядерного конфлікту. Справа в тому, що доставка такої зброї здійснюється, в першу чергу, за допомогою міжконтинентальних ракет, які можуть розміщуватись у пускових шахтах, на мобільних ґрунтових комплексах типу "Тополь" або підводних човнах.

Пуск хоча б однієї з них у сторону Європи - сигнал початку ядерної війни. Бо за всіма можливими зонами пусків міжконтинентальних ракет одночасно спостерігають десятки супутників та загоризонтних радіолокаційних станцій. І старт навіть однієї ракети, з величезною долею вірогідності, призведе до моментального пуску ракет у відповідь, а це вже поставить існування людства під велике питання.

Інша справа, коли буде використана тактична ядерна зброя. Якщо брати найбільш вірогідний її засіб доставки - балістичну ракету "Іскандер". Ними Кремль регулярно веде вогонь по Україні й навряд чи запуск ще однієї викликає підозру.

Також потужність тактичної ядерної зброї на порядки менше ніж стратегічної. Але навіть використання "Іскандера" з 50-кілотонним ядерним зарядом, який у 16 разів слабший за боєголовку "Тополя", буде коштувати життю сотням тисяч людей. Про віртуальну симуляцію такого удару - у матеріалі УНІАН "Що буде якщо Путін застосує ядерну зброю проти міста".   

Водночас не варто забувати про можливості розвідок і що абсолютно втаємничити такий план навряд чи вийде. Бо існує величезний ланцюжок з осіб який потрібен для використання ядерної зброї. Також не варто забувати численні факти вкрай низької боєготовності армії РФ, які рашисти на весь світ демонструють з 24 лютого у перервах здійснення військових злочинів.

Вас також можуть зацікавити: