Зеленський впевнений, що без діалогу з Путіним не вдасться повернути всі українські території /  фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що без спілкування з президентом Росії Володимиром Путіним ніколи не вдасться припинити війну на Донбасі і повернути всі тимчасово окуповані українські території.

Про це він заявив в інтерв’ю виданню Politico Europe, текст якого наводить прес-служба Офісу президента.

«Я впевнений, що ми ніколи не зупинимо війну, якщо не будемо говорити з Росією. Окремий кейс – це підтримка наших західних партнерів. Але якщо ми не будемо говорити з президентом Путіним, ми не зможемо повністю відновити Україну, повернути всі наші території», - сказав він.

На переконання Зеленського, деякі ЗМІ роблять все, щоб зірвати будь-які можливості діалогу, навіть у межах «нормандського формату» чи мінського процесу.

Читайте такожСпочатку кордон: Єрмак назвав умову, за якої можливі вибори в ОРДЛО

«Це стосується саме тих медіа, які належать чи великим фінансовим структурам, чи політикам, які були у владі до мене та обіймали найвищі посади. У них у всіх є медіа. Вони їм належать – на превеликий жаль. Хоча ми ніколи не здаємося і вважаємо, що в будь-якому разі в питанні припинення війни ми будемо рухатися вперед і розмовлятимемо і з партнерами, і з Росією для того, щоб повернути людей і території», - додав він.

Розмова Зеленського з Путіним

Остання телефонна розмова президентів України і РФ відбулась 26 липня. Путін і Зеленський обговорили виконання домовленостей, досягнутих під час "нормандського саміту" 9 грудня 2019 року в Парижі.

Мінські угоди: що про них відомо

  • 12 лютого 2015 року в Мінську відбулися переговори з врегулювання кризи на Донбасі за участю президента України Петра Порошенка, президента Франції Франсуа Олланда, канцлера ФРН Ангели Меркель і президента РФ Володимира Путіна.
  • За підсумками переговорів було затверджено Комплекс заходів, спрямованих на імплементацію Мінських домовленостей, досягнутих у вересні 2014 року. Крім того, прийнята декларація лідерів України, Франції, Німеччини і РФ в підтримку цих заходів.
  • Серед іншого, домовленості, досягнуті «нормандською четвіркою», передбачають припинення вогню на сході України, відведення всього важкого озброєння з української території. Також передбачений обмін і звільнення всіх заручників, а також проведення місцевих виборів на Донбасі.
  • Голова української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук переконаний, що Мінські угоди не вдасться виконати через різні позиції України та Росії.
  • Президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з президентом Франції Еммануелем Макроном заявив, що Україна "по-своєму трактує" Мінські угоди і "вибірково підходить до взятих на себе зобов'язань".