Брифінг Володимира Зеленського та Кирила Петкова / фото УНІАН

Болгарія негласно постачала Україні паливо та комплектуючі до радянських зразків зброї. Ці поставки тримали в таємниці, щоб їх не зірвали проросійські політики в болгарському уряді, пише Welt.

Видання зазначає, що в перші місяці російського вторгнення українська армія відчувала гостру нестачу пального і боєприпасів радянських калібрів. На допомогу прийшла Болгарія.

Через проросійську орієнтацію значної частини болгарських еліт Софія демонструвала позицію, що вона не озброює Україну. Однак це була "димова завіса".

Відео дня

На основі інтерв'ю з українським міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, колишнім прем'єр-міністром Болгарії Кирилом Петковим і його міністром фінансів Ассеном Василевим журналісти склали "картину того, як Болгарія втрутилася в діру" і через посередників допомагала Києву критично необхідною зброєю, боєприпасами і дизпаливом в минулому році.

За даними журналістів, болгарський уряд не став укладати з Україною міжурядові угоди, налагодивши поставки через посередницькі компанії в Болгарії і за кордоном. Військові товари йшли до Румунії, Угорщини та Польщі, а вже звідти до України.  

"За нашими оцінками, близько третини боєприпасів, необхідних українській армії на ранньому етапі війни, надходили з Болгарії", — заявив Петков.

За словами Василева, дизельне паливо, відправлене Болгарією в Україну, було отримано при переробці російської сирої нафти на заводі "Лукойл" в Болгарії. 

"Болгарія стала одним з найбільших експортерів дизельного палива в Україну і часом покривала 40 відсотків потреб України", — заявив колишній міністр фінансів країни.

Кулеба підтвердив ці дані, зазначивши, що без болгарської допомоги росіяни захопили б більше сіл і міст, "вбили б, закатували і зґвалтували" більше українців.

"Кирило Петков проявив принциповість, і я завжди буду йому вдячний за те, що він використовував всі свої політичні навички для пошуку рішення", – заявив Кулеба, зазначивши, що тоді прем'єр міністр Болгарії вирішив бути на "правильній стороні історії", хоча частина болгарської правлячої коаліції була за Росію.

За інформацією журналістів, всі поставки з Болгарії в Україну були профінансовані США і Великобританією.

Війна в Україні - позиція Болгарії

В даний час політичне керівництво Болгарії розділене з питання російського вторгнення в Україну. Президент Румен Радев, який раніше назвав Крим "російським", у квітні 2022 року виступив категорично проти поставок болгарської зброї в Україну під приводом небезпеки залучення Болгарії у війну.

По цій темі у президента Радева виникають постійні протиріччя з парламентською більшістю, де прихильники військової допомоги Україні чисельно перевершують союзників Радева.

У грудні болгарський парламент схвалив прямі поставки зброї Україні, за що президент Радев назвав депутатів паліями війни.

Вас також можуть зацікавити новини: