Бахмут залишається однією з найгарячіших точок фронту / libkos

ЗСУ перехопили тактичну ініціативу і домоглися тактично значущих успіхів у районі Бахмута в ході контратак 18 травня, зазначає Інститут вивчення війни.

Інститут цитує повідомлення низки рашистських "воєнкорів", які стверджували напередодні про нібито прорив українських військ з північного заходу через російські оборонні рубежі на південь і північний захід від Іванівського (у 6 км на захід Бахмута) і на північний захід від Кліщівки (у 6 км на північний захід від Бахмута).

Окремо Пригожин також стверджував, що російські окупаційні сили віддали 570 метрів території на північ від Бахмута, що, зазначають аналітики, узгоджується і з заявами української сторони. 

Відео дня

Крім того, представник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий 18 травня підкреслив, що тепер захисники змушують російські сили реагувати на дії України, що позначилося, в тому числі, на рішенні Генштабу ЗС РФ перекинути до Бахмута додаткові сили для захисту своїх флангів. 

"Обмежений характер наступальних операцій ПВК "Вагнер" у Бахмуті порівняно з локальними українськими контратаками підкреслює втрату російської ініціативи в цьому районі", - йдеться у звіті Інституту.

Водночас ISW не може підтвердити "вкид" запорізького колаборанта Володимира Рогова про нібито перерізання "вагнерівцями" дороги Бахмут - Часів Яр.

Бої за Бахмут - головне

Бахмут залишається однією з найгарячіших точок фронту. На окремих ділянках є просування наших військ на 500 метрів. У передмісті Бахмута на півдні протягом дня йшли запеклі бої.

Противник переходив у наступ і намагався повернути втрачені території, але зазнав втрат і не зміг виконати свої завдання. На окремих ділянках наші війська просунулися на 1 км, зазначала ввечері 18 травня заступник Міністра оборони Ганна Маляр.

Хоча, констатує Інститут вивчення війни, росіяни на тлі обмежених контратак ЗСУ втрачають ініціативу на цій ділянці фронту.

Вас також можуть зацікавити новини: