Атака була націлена на мережу тунелів у горах Хамрін в Іраку / фото: вікіпедія

Американські Військово-повітряні сили у вівторок, 30 квітня, вперше випробували в бою винищувачі F-35A Lightning II.

Про це повідомляє прес-служба ВПС США.

Відзначається, що два винищувачі США в рамках операції "Непохитна рішучість" завдали повітряного удару по іракському Ваді-Ашаю в підтримку дій об'єднаної оперативної групи в Іраку. Удар був першим бойовим застосуванням F-35A.

Відео дня

Атака була націлена на мережу тунелів у горах Хамрін, де зберігався арсенал бойовиків.

Читайте такожУ Японії знайшли уламки зниклого винищувача F-35A

Варто відзначити, що всього існує три типи цього винищувача: наземний F-35A, винищувач з укороченим зльотом і вертикальною посадкою F-35B і палубний F-35C.

Літаки типу F-35 раніше кілька разів використовувалися в бою. Так, першими в травні 2018 року їх використовував Ізраїль, на озброєнні якого знаходяться 14 винищувачів F-35I Adir. У тому ж році свої F-35B для бомбардувань в Афганістані застосував Корпус морської піхоти (КМП) США.

У 2018 році також відбувся перший для всього сімейства F-35 випадок аварії: один з F-35B КМП США впав біля бази корпусу в Південній Кароліні. Після цього всім F-35 було заборонено підніматися в повітря на час масової перевірки.

F-35 - сучасний винищувач з технологією "стелс", що знижує помітність бойового літака для радарів. Винищувач оснащений високоточною зброєю і засобами управління вогнем. Ключовий виробник літака Lockheed Martin називає його універсальною машиною, яка поєднує екстремальну маневреність, надзвукову швидкість, можливість скритного, невидимого для радарів польоту і новітні технології.

Як повідомляв УНІАН, Польща закупить у Сполучених Штатів Америки 32 винищувачі п'ятого покоління F-35.