Винищувач F-35B / фото: Debra Sainer

Військово-повітряні сили (ВПС) США готуються кардинально змінити стратегію придбання перспективних винищувачів, відвівши промисловості на створення нових літальних апаратів п'ять років і менше, заявив Defense News виконавчий директор ВПС із закупівель Уіл Ропер.

За його словами, зміни в рамках програми Next Generation Air Dominance (NGAD), що передбачає створення винищувача наступного покоління, набудуть чинності 1 жовтня. Згідно Роперу, такий підхід нагадує ситуацію з розробкою винищувачів сімейства Century Series, коли за відносно невеликий проміжок часу були створені літаки від F-100 F-106.

Читайте такожДерждеп США погодив продажу Польщі винищувачів F-35

Відео дня

Ропер зазначив, що в основу NGAD ляжуть три принципи: гнучкість у розробці програмного забезпечення (ПЗ), відкрита архітектура і цифрова інженерія. Виконавчий директор додав, що швидке оновлення парку бойових літаків, які отримують однотипні найменування, повинне створити невизначеність у потенційних супротивників США на кшталт Китаю та Росії.

Видання додає, що на фінансування NGAD в 2020 році ВПС просять один мільярд доларів, однак ця сума може бути скорочена у два рази.

У вересні повідомлялося, що важкі ударно-розвідувальні безпілотні літальні апарати (БПЛА) З-70 «Мисливець» можуть стати повноцінною заміною бойовим літакам. У липні 2018 року даний БПЛА в частині штучного інтелекту (ШІ) названий прототипом винищувача шостого покоління.

В даний час Збройні сили (ЗС) США мають два винищувачі останнього (п'ятого) покоління - F-22 Raptor та F-35 Lightning II (три варіанти).