Космос буде новим полем діяльності для НАТО паралельно з повітряним простором, сушею, морем та кіберпростором / УНІАН

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляє, що в Альянсі визначили космос новим оперативним полем діяльності.

Про це він сказав на прес-конференції у Брюсселі після першого дня засідання міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу.

"Сьогодні міністри ухвалили важливі рішення для постійної адаптації НАТО. Ми погодились, що космос має бути новим оперативним полем діяльності для НАТО паралельно з повітряним простором, сушею, морем та кіберпростором. Космос є частиною нашого повсякденного життя на Землі, він може бути використаний для мирних цілей, але його також можна агресивно використовувати", - заявив Столтенберг.

Відео дня

Читайте такожСтолтенберг озвучив питання, щодо яких є розбіжності серед членів НАТО

При цьому він сказав, що сигнал супутників у космосі можна заглушити, зламати за допомогою хакерських атак, або також супутники можна озброювати. "Антисупутникова зброя може нанести шкоду комунікаціям та іншим послугам, коли наші суспільства залежать від повітряного сполучення, прогнозів погоди або банківських справ", - сказав Столтенберг.

Крім того, він наголосив, що космос має істотно важливе значення для стримування та оборони Альянсу, в тому числі з метою навігації, збору розвідувальних даних та виявлення ракетних пускових платформ.

"Близько 2 тисяч супутників нині знаходяться на орбіті Землі, і близько половина з них належить країнам НАТО. НАТО не має наміру розміщувати зброю в космосі. Ми є оборонним Альянсом, і наш підхід буде повністю відповідати міжнародному праву", - наголосив Столтенберг.

Він додав, що визначення космосу новим оперативним полем діяльності для НАТО допоможе "взяти до уваги усі аспекти, аби забезпечити успіх місій Альянсу".

Крім того, це дозволить планувальникам НАТО робити запити для членів Альянсу для забезпечення можливостей та послуг з метою отримання супутникового зв'язку або даних супутникових зображень.