Світан розповів про переваги літаків Gripen / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот

На тлі перемовин між Чехією і Швецією щодо підготовки українських пілотів на винищувачах Gripen на чеській території, військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник запасу ЗСУ Роман Світан заявив, що українські пілоти зможуть опанувати їх за півтора-два місяці. 

Як зазначив Світан в ефірі "24 каналу", Україна мала на озброєнні базовий навчально-бойовий чехословацький літак L-39, який випускали до кінця минулого тисячоліття. На його заміну прийшла модель L-159, яку сконструювали на базі L-39 – цей літак дещо схожий з Gripen.

Зазначається, що Чехія використовує саме модель JAS 39 Gripen. Зважаючи на це, там можуть доволі швидко навчити українських пілотів та інструкторів керувати винищувачами Gripen. При чому, можна перевчити як пілотів Міг-29 та Су-27, так і льотчиків, які керували L-39.

Відео дня

"Йдеться саме про інструкторів. Якщо чехи перенавчать наших інструкторів, то вже наші інструктори вчитимуть наших льотчиків на своїх базах", – сказав полковник запасу ЗСУ.

За словами Світана, Gripen – доволі невибагливі літаки. Проте є проблема – цих літаків доволі мало, лише біля 200 одиниць. Льотчик-інструктор вважає, що бодай дві ескадрильї (24 літаки) могли б допомогти українським пілотам опанувати ці винищувачі. 

Gripen дещо простріші, ніж винищувачі F-16, наголосив Світан. Крім того, вони мають менше функцій, порівняно з американськими літаками, однак виконують основні завдання, які потрібні Україні. Примітно, що вони можуть нести ракети Storm Shadow та SCALP, тоді як F-16 цим похвалитися не може. 

Літаки Gripen

Літаки JAS 39 Gripen є шведськими багатоцільовими винищувачами четвертого покоління. Їх розробила та виробляє компанія Saab. За даними з відкритих джерел, маса одного такого літака становить понад 6,6 тонни, а дальність польоту – 3 250 км. Вартість JAS 39 Gripen оцінюють на рівні 40-60 млн доларів. 

У середині вересня 2023 року міністр оборони Швеції Пол Йонсон повідомив, що українські військові льотчики протестували винищувачі JAS 39 Gripen. Вони пройшли ознайомчу підготовку, яка включає випробувальні польоти як на самому літаку, так і на тренажері.

Вас також можуть зацікавити новини: