Експерт розповів про особливості касетних снарядів / скриншот відеосимуляції атаки DPICM

У новому пакеті допомоги від США Україна отримає касетні боєприпаси DPICM. Їхня передача є абсолютно законною та виправданою, оскільки Конвенцію про касетні боєприпаси, підписану у 2008 року, у США, Росії та Україні не імплементували.  

Як зазначив в ефірі телеканалу FREEДОМ військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак, дальність цих касетних боєприпасів становить 29 км за умови, якщо вони вистрілюються з використанням артилерії.

"Один кластерний боєприпас за ефективністю ураження дорівнює 10 класичним стандартним артилерійським боєприпасам. Тобто замість того, щоб вистрілювати кілька боєприпасів поспіль, достатньо одного. Зона ураження вимірюється сотнями квадратних метрів. Це дуже серйозна річ. Викошує живу силу і техніку. Те, що нам якраз зараз потрібно. Ось цей боєприпас просто проходить косою і не залишається ворожих позицій", – зауважив експерт. 

Відео дня

Ступак також прокоментував заяви про те, що передача Україні таких боєприпасів – це "не гуманно, несправедливо і порушує конвенції".

"Є одна конвенція щодо касетних боєприпасів від 2008 року. Там підписалася величезна кількість країн, крім США, Росії, Китаю, України, Південної Кореї, Ізраїлю, Пакистану, Індії. США не підписали, Україна не підписала. Тому США може передати їх Україні. І тепер росіянам доведеться на собі відчути всі принади цих боєприпасів", – пояснив він.

При цьому відсоток неспрацьовування американських снарядів є набагато меншим, ніж російських. Це, за словами Ступака, є великим нюансом.

"Називався відсоток неспрацьовування російських кластерних боєприпасів — 40%. З точки зору мінного забруднення територія забруднюється. А тепер порівняйте з американськими боєприпасами. Президент Байден сказав, що все те, що має відсоток неспрацьовування понад 2%, в Україну не поїде. Таким чином бережеться земля від мінного забруднення", – резюмував експерт.

Касетні боєприпаси для України

Касетні боєприпаси стали частиною нового пакету військової допомоги від США сумою на 800 мільйонів доларів. Його Пентагон оголосив 7 липня 2023 року. Окрім касетних боєприпасів, туди увійдуть додаткові боєприпаси для ЗРК Patriot та HIMARS, ракети ППО AIM-7, бойові машини піхоти Bradley, бронетранспортери Stryker та інше обладнання.

УНІАН пояснював, що касетні боєприпаси – це контейнери, які містять від десятків до сотень бомб меншого розміру. Вони можуть застосовуватися з літаків, артилерії, ракетних установок та морських знарядь.

У США є запас касетних боєприпасів, відомих під абревіатурою DPICM – Удосконалений звичайний боєприпас подвійного призначення (Dual-purpose improved conventional munition). Їх почали виводити з експлуатації в 2016 році – більше їх не застосовують.

Вас також можуть зацікавити новини: