Експерт розповів, як касетні боєприпаси допоможуть Україні на полі бою  / t.me/landforcesofukraine

На цьому етапі повномасштабної війни касетні боєприпаси DPICM, які Україні передають США, можуть мати значний вплив, і він перевищує той, який могли б дати інші засоби, вважає Майкл Кофман, старший науковий співробітник Фонду Карнегі.

Експерт наголошує, що рівень використання дефіцитних артилерійських боєприпасів, ймовірно, виявився вищим, ніж очікувалося. 

"Незважаючи на недоліки, розблокування цього арсеналу має важливі наслідки для перебігу наступу України. Наступ України обмежений кількістю наявних артилерійських боєприпасів. США та інші країни надали значну суму для цієї операції. Багато з цього було запозичене з Південної Кореї. Без цього боєприпасу важко уявити цей наступ. Прогрес був повільним, важким і поки що без стійких проривів", – пише Кофман.

Відео дня

На його переконання, надання DPICM надає Україні доступ до значного запасу артилерійських боєприпасів і дозволяє знизити тиск часу.

"Хоча інші можливості можуть бути чудовими, надання DPICM може виявитися більш впливовим. … Наступ може досягти кульмінації, коли боєприпаси закінчаться. Продовження цього терміну є критично важливим", – додає він. 

Поставки касетних боєприпасів DPICM Україні 

7 липня Пентагон оголосив про передачу Україні нового пакету військової допомоги. До нього вперше увійшли запитувані Україною касетні боєприпаси.

В Білому домі та НАТО наголошували, що ці снаряди потрібні Україні для самозахисту. 

Міністр оборони України Олексій Резніков пояснював, що Україна використовуватиме ці боєприпаси тільки для деокупації міжнародно визнаних територій України і не завдаватиме ними ударів по території країни-агресора. 

Президент США Джо Байден назвав рішення передати касетні боєприпаси непростим, але необхідним – зважаючи на дефіцит звичайних фугасних снарядів. В Пентагоні рішення погодитися на передачу цієї зброї пояснили повільними темпами українського контрнаступу.

Понад 100 країн світу підписали Конвенцію про касетні боєприпаси та зобов’язалися припинити виготовлення, накопичення і передачу таких снарядів. України та США немає серед підписантів, а Росія активно використовує цей тип снарядів впродовж всієї повномасштабної війни. 

Вас також можуть зацікавити новини: