Варіантів отримання систем Patriot не так вже багато / кадр з відео

Німеччина уже навряд чи зможе передати Україні додаткові системи Patriot, окрім вже наданих та ще однієї обіцяної сьогодні. Проте в Європі є ще кілька країн, які можуть поділитися з Україною цим видом зброї, пише військово-аналітичний портал Defense Express.

Видання зауважує, що Берлін вже передав Україні дві батареї Patriot і сьогодні пообіцяв третю. Після цього у самої Німеччини залишиться лише 9 батарей.

Другою за кількістю цих систем країною Європи є Греція. У неї на озброєнні шість батарей у версії PAC-2, яка не може збивати балістичні ракети. Але Греція навряд чи поділиться своїми "Петріотами", оскільки нещодавно греки висловлювали готовність передати Україні лише радянські С-300 – та й то за умови, що їм натомість дадуть якраз Patriot.

Відео дня

У Румунії є 4 батареї, які вона отримала зовсім нещодавно, та ще три очікуються до поставки. Оскільки Бухарест виклав за цю зброю 4 мільярди доларів, навряд чи він погодиться легко їх віддати Україні. Польща має дві батареї, але поки що зголосилася поділитися лише ракетами до старих радянських ЗРК.

По три батареї мають Нідерланди та Іспанія. Голандці вже заявили, що їм самим мало ППО для прикриття своєї території, як лише трохи більша за площу однієї Одеської області. В Іспанії "Петріоти" – у версії PAC-2, але іспанські ЗМІ торік писали, що передача однієї батареї Україні дійсно розглядається.

Ще однією країною, яка в теорії може передати Україні один Patriot, є Швеція. Однак вона сама лише очікує поставки чотирьох батарей зменшеного складу (по три пускові установки в кожній).

Україна потребує посилення ППО: останні новини

Як писав УНІАН, напередодні голова МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що Україна веде перемовини з партнерами про надання двох батарей Patriot та однієї Samp-T. Які країни можуть їх надати, він не розкрив.

Сьогодні вдень Міністерство оборони Німеччини повідомило, що негайно надасть Україні одну зі своїх батарей Patriot. Ймовірно, це і є один з двох "Петріотів", про які казав Кулеба.

Оскільки системи Samp-T експлуатують лише Італія та Франція, очевидно, що цю систему Україні може надати лише одна з цих двох країн. Таким чином під питанням залишається лише те, яка країна надасть Україні другий "Петріот", згаданий Кулебою.

Вас також можуть зацікавити новини: