Томаш Древняк каже, що F-16 ефективніші в групі / колаж УНІАН, фото Getty Images, кадр з відео

Літаки F-16 не є "диво-зброєю", але вони справді помітно переважають радянські Міг-29, тому для України це буде помітне посилення. Таку думку в інтерв’ю Rzeczpospolita висловив колишній інспектор польських ВПС, радник міністра оборони Польщі генерал Томаш Древняк.

"Сам літак має величезні можливості. Все залежить від того, якою методикою скористаються українці і чи випускатимуть по два чи чотири літаки, адже крапельний зліт літаків кардинально ситуацію на фронті не змінить", – каже Древняк.

За його словами, "крапельне" застосування західних танків, таких як Leopard, не дало вражаючого ефекту на полі бою. З літаками може бути те саме. 

Відео дня

Разом з тим Древняк застерігає українців від прояву емоцій та застосування F-16 "занадто рано" після їх появи. 

"Зараз, напевно, є ціла команда людей, які навчаються планувати місії та використовувати винищувачі. Українці, використовуючи пострадянські технології, змушені були використовувати пострадянську тактику або тактику, дуже схожу на ту, яку використовували росіяни. Тепер це зміниться", – пояснює генерал.

Древняк зазначає, що F-16 — не просто винищувач, а багатоцільовий літак, який має потужні можливості для враження наземних цілей, зокрема зенітних систем. Старий МіГ-29 поступається американському "однолітку" за своїм функціоналом.

"Не те, щоб поява чотирьох літаків змінила б долю війни. Диво-зброї не буває і потрібно просто намагатися використовувати ці літаки якомога краще", – підсумовує генерал.

Україна отримає F-16: останні новини

Як писав УНІАН, перша група українських пілотів завершила навчання на F-16 у США. Вони проходили підготовку на 162-й військово-повітряній базі Національної гвардії США в Тусоні. У Повітряних силах ЗСУ кажуть, що тепер ці пілоти продовжать курс підготовки вже в Європі.

Також ми розповідали, що навчені фахівці з обслуговування F-16 почали повертатися в Україну. Тепер вони зможуть ділитися своїм досвідом із іншими українськими військовими техніками.

Разом з тим строки поставки перших літаків залишаються туманними. Данія, яка нібито першою має передати свої F-16, каже про "кілька місяців".

Вас також можуть зацікавити новини: