Один дивізіон С-400 оцінюють у 650-700 млн дол / фото REUTERS

Україна системно вибиває російські комплекси ППО великого радіусу дії, особливо в Криму. І ця робота приносить відчутні результати. Військовий оглядач Олександр Коваленко у статті для OBOZ.UA підрахував, скільки зенітно-ракетних комплексів залишається в агресора на поточний момент.

"Із середини квітня Сили оборони України вивели на системний рівень удари по території тимчасово окупованого півострова Крим балістичними ракетами M39А1 (ATACMS Block I) вартістю трохи менше ніж півтора мільйона кожна, але такими, що завдають гарантованої шкоди комплексам ППО вартістю понад мільярд доларів", - пише він.

За підрахунками Коваленка, на сьогодні тільки в Криму знищено, пошкоджено і загалом виведено з боєздатного стану щонайменше три дивізіони С-400. Загалом на озброєнні РФ за відкритими даними на початок року стояло 44 дивізіони С-400. Крім того росіяни мають на озброєнні 63 дивізіони ЗРК попереднього покоління - С-300.

Відео дня

Експерт зазначає, що кількість російських ЗРК дальнього радіусу дії лише на перший погляд здається величезною. З урахуванням величезної території Росії, яку потрібно прикривати, росіянам потрібно понад тисячу таких дивізіонів. А їх усього близько сотні.

"Унаслідок удару в ніч на 10 червня в районі Джанкоя були вибиті вже не тільки комплекси С-400, а й С-300. Тобто після квітневих втрат дивізіон 18-го зенітно-ракетного полку постаралися спішно відновити, але зайвих С-400 під рукою не виявилося", - ілюструє цю ситуацію Коваленко.

За словами аналітика, у 2024 році російські ЗРК С-300 і С-400 "виносяться" Силами оборони України "в режимі нон-стоп". Це не тільки створює над Кримом "польотну" зону для українських крилатих ракет, а й організовує наростаючий дефіцит систем ППО в Росії, виробництво яких є дуже дорогим і тривалим, особливо в умовах західних санкцій.

Втрати російської ППО у війні проти України

Як писав УНІАН, у ніч на 10 червня ЗСУ вразили одразу три ЗРК дальньої дії в Криму - один дивізіон С-400 поблизу Джанкоя і два дивізіони С-300 біля Чорноморського та Євпаторії. Речник ВМС Дмитро Плетенчук зазначив, що всі військові дії пов'язані між собою, а системи ППО насамперед призначені для того, щоб захищати "власні війська, власні сили".

За даними Генштабу, загалом від початку повномасштабної війни Росія втратила понад 840 засобів П ПО всіх типів. Тільки за останню добу було знищено ще 5 одиниць цього виду озброєнь.

Вас також можуть зацікавити новини: