"Укро-Ланцети" тепер нищать техніку росіян / колаж УНІАН, фото wikipedia.org, кадр з відео

Україна не просто зуміла створити власний аналог російського дрона-камікадзе "Ланцет", але й налагодила його масове виробництво. Про це пише німецький військовий оглядач Юліан Рьопке на сторінках видання Bild.

"Тепер у Путіна справжня проблема! Українським військовим технікам, очевидно, вдалося відтворити найкращий російський безпілотник-камікадзе і застосувати його проти самої Росії", – йдеться у публікації.

Рьопке стверджує, що безпілотник на прізвисько "Укро-Ланцет" є майже повною копією російського "ZALA Ланцет". Росіяни знищили з його допомогою чимало українських танків, артилерійських систем, ракетних установок і навіть бойових літаків, зокрема і на значній відстані від фронту. Тепер ситуація повертається у зворотній бік.

Останнім часом СБУ опублікувала відео із серією ударів безпілотників по російських системах протиповітряної оборони. Але ці випадки принципово відрізняються від безлічі типових відео з ударами FPV-дронів російській техніці. Ось кілька ключових моментів:

  • Цього разу дронами били по російських зенітних системах, які майже завжди перебувають на значній відстані від лінії фронту – йдеться про 10-30 кілометрів, куди не дотягнуться звичайні FPV-дрони.
  • Деякі з атакованих машин рухалися в момент удару, що свідчить про високу точність використаних дронів.
  • На відеозаписах помітно, що дрон постійно корегує курс, вирівнюючи білий хрест прицілу на зеленому маркуванні мішені. Це ще одна ознака абсолютно нової технології.
  • СБУ "пікселізує" деякі підходи, за якими можна розпізнати тип використовуваного безпілотника.

"Усе це говорить про те, що Україні – як було оголошено кілька місяців тому – вдалося не лише скопіювати найпотужнішу російську зброю, але й масово виробляти її", – пише Рьопке.

Російський дрон "Ланцет": що відомо

Дрон-камікадзе "Ланцет" був створений росіянами ще до повномасштабного вторгнення в Україну. Вперше його публічно представили ще у 2019 році. Існує кілька модифікацій цього безпілотника із дальністю польоту до 40 або до 50 км, що значно перевершує дальність більш дешевого FPV-дрона.

Росія активно використовувала "Ланцети" у війні проти України, пік чого припав на літо минулого року. Восени інтенсивність їх використання різко впала, що пов’язують з імовірною українською диверсією на Загорському оптико-механічному заводу під Москвою у серпні.

У лютому міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що Україна успішно випробувала аналог російського "Ланцета".

Вас також можуть зацікавити новини: