Українці масово збирають FPV-дрони вдома / Telegram Михайла Федорова

Україна виготовляє FPV-дрони та інші безпілотники на заводах - з обіцянкою зробити 1 мільйон цього року, — але багато безпілотників, які надсилаються українським військам, виготовляються звичайними людьми просто вдома, пише The Washington Post. Одна з переваг краудсорсингу полягає в тому, що він децентралізований, а приватні будинки менш вразливі до російських ракетних атак, ніж велика військова фабрика.

До повномасштабного вторгнення РФ 27-річна Магдалина була флористом і складала букети. Тепер тут вона складає дрони. Букети важчі, але в іншому ці два продукти не такі вже й різні, каже вона, адже обидва "роблять інших людей щасливішими". З минулого року вона побудувала 150 дронів FPV і відремонтувала сотні інших.

"Я ніколи не думала, що настане момент, коли хтось помре, і мені це буде приємно… Я щаслива, що вони помирають з моєю допомогою, тому, що вони нас завтра не вб’ють", - каже вона про російських солдатів.

Відео дня

З вибухівкою цивільні не мають справу, її прикріплюють лише після доставки безпілотників на фронт. Коли волонтери закінчують будувати свої FPV, вони відправляють їх до групи, яка ретельно тестує саморобні безпілотники, перш ніж відправити їх на фронт. Люди можуть попросити надіслати пристрій певному солдату чи підрозділу, зокрема своїм друзям чи родині, або вони можуть дозволити таким групам вибрати необхідну бригаду.

Група під назвою SocialDrone є однією з місцевих ініціатив, яка навчила сотні волонтерів, як робити дрони, ділячись списками компонентів, які можна придбати в Інтернеті, і письмовими інструкціями, як їх зібрати.

Як розповідає співзасновник Олексій Асанов, після публікації інструкцій почали сипатися запити, куди відправити готові дрони.

"Спочатку вони отримали п’ять дронів. Наступного тижня сім, отім 13. До лютого вони отримали 400 за один тиждень. Наразі вони отримали близько 5000 безпілотників і випробували та відправили на фронт 4500", - пише WP.

До складання дронів долучаються українці абсолютно різного віку. Так, 65-річний Іван Білодід , інженер-теплоенергетик, будує безпілотники FPV у своєму будинку в Мощуні, де під час окупації жили російські війська. До березня він вже відправив на передову 12 дронів.

13-річний Ян у суботу та неділю витрачає на збирання дронів близько п’яти годин на день. Наразі він зробив уже чотири дрони, і його школа пообіцяла допомогти йому зробити більше, якщо він продовжить це робити.

"Я злий на ворога, але я також щасливий. Мені цікаво те, що я роблю, це нове хобі".

Кожні вихідні десятки волонтерів тестують дрони в парках і на полях Києва. Вони запускають дрони через складні маневри, щоб переконатися, що пристрій не розвалиться. Вони також прикріплюють пляшки з водою, наповнені піском, щоб імітувати вагу вибухівки, переконавшись, що кожен FPV, який відправляється на фронт, може бути оснащений зброєю.

Після тестування група розміщує кожен дрон в одну з трьох купок: відмінний, гідний і нефункціональний. За їхніми словами, більшість надходить у хорошому стані, але процес "зроби сам" також означає, що є помилки. Після проходження безпілотників їх відправляють на передову. Солдати часто надсилають фотографії, дякуючи волонтерам за безпілотники - і іноді кадри, на яких показано, як вони використовували їх для знищення російських військ.

Виробництво дронів в Україні

Україна вирвалася вперед у використанні FPV-дронів. Однією з основних причин цього є діаметрально різні підходи до виробництва цієї зброї поівняно з РФ. Українці мають різноманітні дрони від десятків окремих виробників, тож ці дрони працюють на зовсім різних частотах. Натомість російська армія покладається майже виключно на дрони від одного державного заводу. Ці дрони максимально стандартизовані і працюють на одній частоті, тож українські системи РЕБ завжди знають, на якій частоті треба працювати, щоб заглушити російські дрони.

Вас також можуть зацікавити новини: