Як США можуть відповісти на застосування Росією ядерної зброї / фото ua.depositphotos.com

Генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун розповів, як Захід реагує на ядерні погрози Кремля й розкрив специфіку застосування цього виду зброї.

Ягун в ефірі проекту FreeДом також сказав, якою буде реакція США, якщо Путін наважиться використовувати ядерну зброю в Україні.

НАТО, почавши ядерні навчання, за словами Ягуна, показало, що воно готове до всіляких сценаріїв. Водночас, він вважає, що жодні показові навчання не діють на РФ. 

Генерал-майор запасу СБУ нагадав, що США заявили, що будуть відслідковувати всі рухи Росії в цьому напрямку.

"На цьому етапі ці навчання - планові, показові. Але на Росію це не чинитиме тиску", - вважає він.

Ягун зазначив, що існують механізми відстеження ядерних снарядів. Тому якщо почнеться якийсь рух у бік застосування тактичної ядерної зброї, про це стане відомо.

У генерала запитали, чи існують які-небудь гарантії того, що якщо РФ завдасть ядерного удару по Україні, США або якась із країн НАТО відповість на це.

"Поки що це тільки слова. Єдиний документ - це Будапештський меморандум, тому що саме в цьому документі йдеться про захист України від можливих ядерних загроз. Фактично, там РФ підписалася під тим, що країна, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї, буде захищена від можливих ядерних загроз. Тому Росія і намагається довести, що вона не погрожує Україні ядерною зброєю, вона погрожує режиму, який "намагається захопити "істинно російські землі", - говорить Ягун.

Він додав, саме тому захоплені території України РФ поспішила прописати у своїй конституції, щоб потім заявляти, що вона "захищає свою землю".

Ядерний шантаж РФ: чи застосує Путін зброю масового ураження

Президент Російської Федерації Володимир Путін не раз погрожував Україні та світу застосуванням ядерної зброї.

Зокрема, у своєму екстреному виступі 21 вересня, присвяченому оголошенню часткової мобілізації в РФ, Путін зробив цинічну заяву: "Всім, хто намагається шантажувати нас таким чином, повинні знати, що роза вітрів може розвернутися і в їхній бік".

Не припиняють "сипати" погрозами і російські пропагандисти. Наприклад, в одному зі своїх таких спічів Володимир Соловйов пригрозив ядерною війною всьому світу.

Разом з тим українські військові експерти вважають, що подібні випади з боку РФ - не більше ніж ядерний шантаж, спрямований на те, щоб посадити Україну за стіл переговорів та змусити її погодитися на умови Кремля.

Вас також можуть зацікавити новини: