Перші ЗРК Stormer отримали ЗСУ / фото British Army

Перші британські ЗРК Stormer HVM вже прибули на фронт в Україні. Поки що їх на озброєнні ЗСУ не так багато, але тим не менше і вони допоможуть проводити контрнаступ.

Як йдеться в сюжеті проекту FreeДом, основна особливість цих зеніток в тому, що вони бачать штурмовики військ противника на дистанції до 18 кілометрів і використовуються як протиповітряна оборона. Причому є напівавтоматичне лазерне спостереження, а власних радарів у цих систем немає. Це означає, що для літаків ворожих вони практично невидимі.

Українські захисники на лінії фронту вже отримали 6 британських зенітно-ракетних комплексів Stormer HVM. Це досить сучасна бронемашина, яка здатна використовуватися в різних цілях.

"Британські невидимі ЗРК Stormer HVM бачать ворожі штурмовики на відстані до 18 кілометрів. Чому саме невидимі? Все через їхні здібності наводити ракети на ціль у напівавтоматичному режимі. Це робить британські ЗРК у прямому сенсі слова невидимими для бортових датчиків радіолокаційного опромінення, що стоять на ворожих вертольотах і літаках", - йдеться у повідомленні ОК "Південь".

За словами військового експерта Олександра Мусієнка, самі по собі Stormer HVM дійсно унікальні.

Разом з установками для цих комплексів ППО Україні поставили і сотні ракет Starstreak. Від цих ракет практично не сховатися, вони дають можливість збивати не тільки літаки, але і безпілотники, а також вертольоти.

Раніше повідомлялося, що ВВС України можуть отримати як F-15 Eagle в експортному варіанті, так F-16, які йдуть на експорт спочатку. Найбільш ймовірними вважаються поставки саме F-16. Це-багатоцільовий літак, який дає можливість завдавати ударів як по повітряних цілях, так і по наземних. Він надійний, розвиває велику швидкість, висоту здатний набирати вертикальним польотом.

Вас також можуть зацікавити новини: