Україна може отримати винищувачі F-16 / фото REUTERS

Українські військові льотчики вчитимуться використовувати багатоцільові винищувачі F-15 і F-16 на американській авіабазі в штаті Міссурі. Палата представників ухвалила проект закону про військовий бюджет США, в частині якого буде виділено 100 мільйонів доларів на навчання українських льотчиків. Найближчим часом очікується голосування в Сенаті, і далі президент США поставить свій підпис. 

Як йдеться у сюжеті проекту FreeДом, агресія Росії змусила рухати всі процеси набагато швидше. Вже давно стало очевидним, що Військово-повітряні сили України потрібно терміново посилювати.

Пілот 1-го класу і полковник Юрій Булавка каже, що ВПС України потрібні сучасні літаки, щоб протистояти ворогу. Американські Falcon, F-15 і F-16 і, можливо, F-18 - цього було б достатньо, щоб схилити перевагу на нашу сторону.

"Тому що ці літаки мають сильні бортові радари, технологічне обладнання, а головне - ракети з активною головкою самонаведення. У нас є план дій для максимально швидкого перенавчання пілотів", - заявив Булавка.

Один з головних лобістів українських інтересів конгресмен Адам Кінзінгер поступально відстоює думку про необхідність більш жорстких рішень щодо російської агресії і зокрема щодо закритого неба над Україною. Без сильної авіації це дуже важко реалізувати.  

ВПС України можуть отримати як F-15 Eagle в експортному варіанті, так F-16, які йдуть на експорт спочатку. Найбільш ймовірними вважаються поставки саме F-16. Це - багатоцільовий літак, який дає можливість завдавати ударів як по повітряних цілях, так і по наземних. Він надійний, розвиває велику швидкість, висоту здатний набирати вертикальним польотом.

Основна перевага винищувачів - вони несуть до 10,5 тонн корисного навантаження і можуть вражати цілі як на морі, так і на землі. Одна ескадрилья F-16 може зробити більше, ніж 100 HIMARS. Очікується, що Україна отримає три ескадрильї. Процес буде поступальним, але крига скресла.

Нещодавно військовий експерт Олег Жданов прогнозував, що Росії вистачить ракет для обстрілів України до кінця війни.

Вас також можуть зацікавити новини: