Наслідки бойових дій в Сирії / REUTERS

Офіційний представник Організації Об’єднаних Націй в Сирії заявляє, що конвой із терміновою допомогою для мешканців Східної Гути –– був обстріляний, «незважаючи на гарантії безпеки від сторін, включно з Російською Федерацією».

Як передає Радіо Свобода, координатор діяльності ООН в Сирії Алі-аль-Затарі заявив 9 березня, що «обстріл у районі міста Дума у Східній Гуті, ставить сьогодні конвой під ризик».

Коментар надійшов після того, як гуманітарний конвой Міжнародного Червоного Хреста (МКЧХ) з 13 вантажівками з допомогою для мешканців анклаву, контрольованого повстанцями, зазнав небезпеки після перетину лінії фронту під час наступу урядових сил.

Відео дня

Про травми не повідомляють, а за непідтвердженими повідомленнями, конвой виїхав з регіону після того, як розвантажив допомогу для 12 000 мешканців Думи.

Читайте такожУ Сирії війська Асада окупували більшу частину Східної Гути

Протягом останніх двох тижнів сирійська армія, підтримувана артилерійським вогнем та повітряними ударами, пересунулась приблизно на половину території, яку раніше займали повстанці у східній частині Гути.

Базована у Великій Британії «Сирійська обсерваторія з прав людини» і медична благодійна організація Medicins Sans Frontieres (MSF) повідомляють, що наступальна операція урядових сил призвела до загибелі близько 1000 мирних жителів.

Офіційні представники сирійської і російської влади стверджують, що наступ на Східну Гуту був необхідний для того, щоб покінчити з мінометним обстрілом Дамаска повстанцями.

Сирія і Росія також звинувачують повстанців в обстрілах цивільних, щоб ті не залишали блокованих військами Асада районів.

Повстанці заперечують це і кажуть, що мешканці Східної Гути насправді бояться залишати анклав, оскільки побоюються переслідувань уряду.