Місто Дума, Східна Гута / REUTERS

У Білому домі розглядають варіанти відповіді на хімічну атаку військових Башара Асада проти цивільного населення в сирійському місті Дума.

Читайте такожПрезидент Франції пригрозив ударом по сирійських "хімічних об'єктах"

Учасники наради зійшлися на думці, що тільки більш потужний, ніж торішній удар, може стати стримуючим фактором від подальшого використання хімічної зброї, пише The New York Times з посиланням на джерела.

Відео дня

Видання зазначає, що 7 квітня 2017 року у відповідь на можливу хіматаку в Хан-Шейхуні США випустили більше 50 ракет "Томагавк" по сирійській авіабазі в Хомсі. Сьогодні в Середземному морі досі розташовуються кораблі ВМС США, здатні обстріляти об'єкти у Сирії з застосуванням тих самих ракет.

Проте в Адміністрації Трампа переконані, що операція такого ж масштабу не буде ефективною, тому співрозмовники видання очікують, що удар по Сирії буде сильнішим від попереднього. "Можливі варіанти атаки кількох цілей і завдання ударів протягом більш ніж одного дня", - пише видання.

Команда Трампа переконана, що вони отримають підтримку з боку Франції, а також Британі, Саудівської Аравії і Катару, які закликали до відповідальності за хімічну атаку. Проте поки залишається неясним, чи буде безпосередньо брати участь в операції хто-небудь із союзників.

Президент Франції Емманюель Макрон допустив завдання авіаудару по силах Асада у відповідь на химатаку в Сирії, проте уточнив, що союзники сирійського диктатора Башара Асада не будуть цілями для французької авіації. Він також додав, що Франція готова завдати удару тільки по хімічних об'єктах.

У свою чергу, прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила, що Великобританія не буде приєднуватися до завдання удару по Сирії поки не отримає більше доказів використання хімічної зброї в сирійському місті Дума.

Саудівська Аравія може взяти участь у військових діях в Сирії, про що на зустрічі з президентом Франції заявив наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман.

Як повідомляв УНІАН, 7 квітня внаслідок хімічної атаки в сирійському місті Дума загинули не менше 75 людей, більше тисячі постраждали. Число загиблих може істотно зрости, оскільки медики та волонтери не змогли дістатися до всіх уражених районів.