Знаменитий розвідник носив цей годинник до самого арешту / Фото Amos Ben Gershom/Israel Government Press Office

Ізраїльська розвідка "Моссад" провела успішну операцію в Сирії, повернувши в Ізраїль наручний годинник найбільш знаменитого ізраїльського розвідника Елі Коена.

Як передає Бі-бі-сі, про повернення в Ізраїль годинника оголосив представник прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху. Подробиці операції не розкриваються. Тіло шпигуна, страченого в Сирії в 1960-х, досі не знайдено.

Читайте такожУ США помер "перший шпигун" холодної війни

Відео дня

Глава "Моссада" Йосі Коен сказав, що знаменитий розвідник носив цей годинник до самого арешту. "Ці годинники були частиною робочої легенди Елі Коена, який представлявся арабом", - розповів директор ізраїльської розвідки. Згідно з цією легендою, Елі Коен був сирійським бізнесменом на ім'я Камаль Амін Тават.

Годинник був урочисто вручений на закритій церемонії у травні вдові розвідника Наді. "Коли мені повідомили [про годинник], у мене в роті пересохло і мурашки побігли, - сказала вона в інтерв'ю ізраїльському телебаченню. - У той момент я ніби відчула його руку, відчула, що частина його перебуває з нами".

Коен народився в Єгипті в 1924 році. Він почав працювати в "Моссаді" на початку 1960-х років і прославився тим, що зумів проникнути в верхній ешелон сирійської влади. Він повідомив Ізраїлю безліч сирійських державних і військових секретів, але в підсумку був викритий, спійманий і публічно повішений у 1965 році. Сирійська влада відмовлялася повідомити, де знаходяться його останки.

Його повідомлення про дислокацію сирійських військ, артилерії і збройових складів на Голанських висотах, як вважається, зіграли важливу роль у перемозі Ізраїлю над Сирією в Шестиденній війні 1967 року.

Сирійські контррозвідники вдалися до допомоги радянських експертів і привезеного з СРСР новітнього пеленгатора. 24 січня 1965 року агенти сирійських спецслужб увірвалися в квартиру Коена і застали його під час сеансу зв'язку з Ізраїлем.

Елі Коен був заарештований, підданий тортурам і засуджений військовим судом до страти. Його повісили на площі в Дамаску.

Як повідомляв УНІАН, нещодавно ізраїльського екс-міністра, раніше засудженого за контрабанду екстазі, заарештували за шпигунство на користь Ірану.