Старовинне місто Котор / REUTERS

Влада Чорногорії оголосила про запуск програми отримання громадянства країни через інвестиції.

Читайте такожУ США позбавлятимуть громадянства за брехню при його отриманні

Подати заявку на отримання чорногорського паспорта потенційні інвестори зможуть з жовтня 2018 року, повідомляється на сайті уряду Чорногорії, передає kommersant.ru. Пропонується кілька варіантів інвестицій. Це вливання в розмірі 450 тис. євро в схвалені урядом проекти у розвинених регіонах країни або інвестиції в розмірі 250 тис. євро у проекти в менш розвинених регіонах.

Відео дня

Отримати паспорти в якості інвесторів зможуть тільки 2 тис. іноземних громадян протягом перших трьох років дії програми. Протягом місяця після подання заяви учасники програми отримають статус постійного жителя Чорногорії, а через шість місяців - громадянство країни.

Агентство Bloomberg підготувало рейтинг країн, громадянство яких може купити будь-який бажаючий. Найдорожчим є громадянство Австрії: щоб отримати його, іноземцю потрібно інвестувати в економіку країни не менше $23,75 млн. Слідом з великим відставанням іде Кіпр ($2,38 млн), на третьому місці - Мальта ($1,07). Замикають п'ятірку Туреччина ($1 млн) і Вануату ($227 тис.), причому ці країни стали продавати громадянство тільки в 2017 році. Також в числі держав, громадянство яких можна придбати - Гренада ($208 тис.), Сент-Кітс і Невіс ($150 тис.), а також Сент-Люсія, Домініка та Антигуа і Барбуда. У цих трьох країнах Карибського басейну громадянином можна стати за $100 тис.